21-07-2012 tarihinde eklendi
Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı
Fuarın açılışına çocuklar da katıldı

 

Türkiye Diyanet Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı bir törenle Beyazıt Meydanı’nda açıldı.

Kitap sevgisinin çocukluk döneminde kazanıldığını vurgulamak için açılış kurdelesini protokolle birlikte çocuklar da kesti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, törende yaptığı konuşmada, Napolyon’a atfedilen, “Dünya tek devlet olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” sözünü hatırlatarak, İstanbul’un sahip olduğu zenginlikleri özetledi.

İstanbul’un, tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra “inanç turizmi” açısından da önemli bir merkez olduğuna işaret eden Başkan Topbaş, bu yıl Ramazan ayında İstanbul’un bu özelliğinin daha iyi değerlendirileceğini ifade etti.

Topbaş, “-İstanbul’da Ramazan- diye yeni bir algı oluşturmaya çalışıyoruz ve bu yıl ilkini ortaya koymaya çalıştık. Dedik ki özellikle İslâm aleminden ve Türkiye’nin değişik yerlerinden İstanbul’da Ramazan tadını hissetme adına bazı fırsatlar ve imkânlar sunabiliriz. Bu bakımdan, zaten yapmakta olduğumuz düzenlemeleri, buna göre yeniden gözden geçirdik, biraz daha geliştirdik” diye konuştu. Topbaş, Ramazan’ın bütün bereketini Ramazan boyunca herkese hissettirmek istediklerini ifade etti.

“Oku” emriyle başlayan bir dinin mensuplarından oluşan bir toplumun kitap dostu olması gerekirken, kitap okuma oranı bakımından dünyada 231’inci sırada olmasının üzücü olduğunu dile getiren Topbaş, “Çok eksiklerimiz var. Başta çocuklarımızın ve gençlerimizin kitapla iletişim kurmalarının sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Önce aile bireylerinin kitap okur halde olması gerekiyor; çünkü çocukların örnekleri aile bireyleridir. Eğer aile fertleri kitap okumuyor, televizyon karşısından ayrılmıyorlarsa, kendi nesillerini kitap okur hâle getiremezler” dedi. Başkan Topbaş, çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde kitap sevgisi oluşturulması bakımından 31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nı bir fırsat olarak gördüğünü dile getirdi. Topbaş, fuarı düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bilgi kalitemiz düşüyor, tefekkür kaynaklarımız azalıyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, fuarın hayırlara vesile olması dileğinde bulunarak başladığı konuşmasında, Türkiye’deki kitap yayınlama ve okuma oranlarının kültür ve medeniyetimize yakışmadığını söyledi. Görmez, bütün dünyada üretilen kitapların yüzde 73’ünün sadece 15 batı ülkesinde olmasının, bütün dünyayı ve bütün Müslümanları düşündürmesi gerektiğini ifade etti.

“Bilgi güçtür” sözünü hatırlatan Görmez, şöyle konuştu:

 “Evet, bilgi güçtür ama bizim kültürümüzde, bizim medeniyetimizde bilgi sadece güç değil. Hele hele bilgi, başkalarına karşı egemenlik sağlamak, başkalarına üstünlük taslamak üzere kullanılan bir güç hiç değildir. Bizde bilgi ahlâktır, bizde bilgi sorumluluktur, bizde bilgi zihnin gücü olduğu kadar kalbin, yüreğin gücüdür. Bilgi, sadece güce dönüştürmek için üretilmez. Nice bilgiler vardır ki cehaleti artırır, nice bilgiler de vardır ki ilmi artırır (…) Tekrar tekrar ifade etmemiz lâzım; ‘Oku’ diye başlayan bir kitabın mensuplarına bu okuma oranı yakışmıyor.”

Görmez, Türkiye’de üretilen bilginin niteliği ve bu bilginin evrenselleştirilmesi konusunda çok gerilerde kalındığına işaret ederek, düşünce üretiminin ve tefekkür kaynaklarının azaldığına dikkat çekti. Görmez, “Hatta duygu kaynaklarımızı da gözden geçirmemiz lâzım. 30 yıl önce bu memleketin bütün duygularına kaynaklık eden şairlerimiz, yazarlarımız; hepimizin dünyasında hâlâ her biri bir değer taşıyan nice yazarlarımız, nice şairlerimiz olmuştur. Ancak son yıllarda bilgi üreten insanların sayısı arttıkça bilgimizin kalitesinde bir azalma hissediyorum” dedi.

Biz Ramazan’ı değiştirmeyelim, Ramazan bizi değiştirsin

Görmez, zaman zaman Ramazan’ın manevî havasından uzaklaşıldığını belirterek, şu uyarıda bulundu:

“Biz Ramazan’ı değiştirmeyelim, Ramazan bizi değiştirsin. Ramazan’la biz değişelim. Gönül dünyamızı değiştirelim, zihin dünyamızı güzelleştirelim; ama biz Ramazan’ı değiştirmeye kalkışmayalım. İnsanoğlu öyle bir varlıktır ki, nice ilahî dinler, onun elinde değişmiştir. Nice ilahî kitaplar, insan eliyle tahrif edilmiştir. Biz Ramazan’ı değil, Ramazan bizi değiştirsin.” 

Kurdele çocuklarla birlikte kesildi

Daha sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açılış kurdelesini keserek 31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışını yaptılar.

Kitap sevgisinin çocukluk döneminde oluştuğunu vurgulamak için, açılışa çocuklar da katıldı.

Mutlu, Görmez ve Topbaş, açılışın ardından fuarı gezerek yayınevlerinin temsilcilerinden yayınları hakkında bilgi aldılar.

Kültür A.Ş. Kültürel Projeler ve Tanıtım Müdürü Fatih Yavaş, standı ziyaret eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a Kültür A.Ş.’nin prestij kitaplarını takdim etti.

http://caferider.com.tr/turkiye-kitap-ve-kultur-fuari-acildi_h6765.html