Suudi Arabistan’ın Almanya’dan daha önce planlandığından farklı olarak 200-300 adet değil de 600-800 adet “Leonar-2” tankı satın almak niyeti Berlin’de görüşülüyor. Olası sözleşmenin bedeli 10 milyar dolar kadardır. Böyle sözleşmeyi destekleyenlerin yanısıra buna karşı gelenler de vardır. İhracatçılar, Riyad’ın ne amaçla bunca büyük sayıda tanklar satın almak istediği hususunda değişik tahminler yapıyorlar.
Suudi Arabistan askeri masrafları açısından nüfus sayısı 1 milyarı aşan Hindistan’ı geride bırakarak dünyada 8. yeri tutuyor. Geçen yıl ABD yönetimi, Suudi Arabistan’a FISSA modeli 84 adet uçağın satıldığını ve daha önce satılan 70 adet F15 uçağının modernize edildiğini açıkladı. İlgili sözleşmenin bedeli,30 milyar dolar oldu.
Bazı eksperlerin tahmin ettiklerine göre Suudi Arabistan bu suretle bölgedeki konumunu ve Körfez Arap devletleri işbirliği Konseyinde liderliğini sağlamlaştırmak istiyor. Fakat Suudi Arabistan tarafından yapılan silah alımlarının boyutu insanları düşündürüyor. Bu ülkenin kapsamlı savaşa hazırlıklar yaptığı veya hiç olmazsa olası karşıtı korkutmak için savaş gereçleri rezervleri oluşturduğu izlenimi hasıl oluyor.
“Nezavisimoye voyennoye obozreniye” dergisinin baş redaktörü Viktor Litovkin “Rusya’nın Sesi” radyosuna verdiği demeçte bu hususta önemli tesbitlerde bulunuyor.
Litovkin Şunları söylüyor: “Birkaç yıl önce Suudi Arabistan tarafından Fransa’dan 350 adet “Leklerk” tankı ve Rusya’dan 350 adet “BMP-3” piyade aracı satın alındı. Şimdi de “Leopar” Alman tanklarına sıra geldi. Zannederim ki bunca kapsamlı tank alımını, Suudi Arabistan’ın her hangi bir ülke ile savaş yapmak niyetinin belirtisi olarak nitelendirmek doğru olmaz. Her halde söz konusu, ülkenin imacı yararına yapılan tank alımlarıdır. Bilindiği gibi her zengin insan kendi garajında en pahalı lüks otomobiller bulundurmak istiyor. Er-Riyad da prestijini arttırmak için savaş gereçleri satın alıyor. Özü bakımından Suudi Arabistan’ın bu kadar büyük sayıda savaş gereçlerine ihtiyacı yoktur. Suudi Arabistan kimse ile savaş yapmıyor ve şimdilik biri ile savaş yapmak niyetinde değildir. Öte yandan açıktır ki Suudi Arabistan savaş gereçleri satın almakla bölgedeki konumunu sağlamlaştırıyor. İran ile cepheleşmeye gelince Basra Körfezi üzerinden yüzlerce tankın kaydırılması, kolay olmıyacak. Bundan başka kalifye tankçıların bulunması gerekecek. “Leopar” tankı 4 personel tarafından kullanılıyor. 800 tank için 3200 tankçı bulmak gerekecek. “Leopar” modeli tanklar, askeri geçit resmi sırasında ülkenin gücünü ve prestijini göz önüne sermeye yarıyabilir ama bu tankların askeri eylemlerde kullanılabileceği zannedilmez.”
Böylelikle Suudi Arabistan yalnız gücü ile övünmek için savaş gereçleri satın alıyor diye hüküm çıkarılabilir. Tarihte böyle örnekler olmuştur. Eski Libyalı lider Muammer Kaddafi de yüzlerce tank satın alıyordu. Öbür yandan Orta Doğu’da başlayan silahlanma yarışı gerçekte bu bölgeyi koskoca barut fıçısına dönüştürüyor.