Devletlerin egemenlik işlerine dıştan silahlı karışması, nükleer silah uygulaması dahil bölgesel savaşlarına yol açabilir. Dmitriy Medvedev, Sank-Peterburg’daki Uluslararası Hukuk Forumunda bu konuda açıklama yaptı.
Dmitriy Medvedev, son yıllarda devlet bağımsızlığına el uzatma örnekleri (Irak veya Libya’yı hatırlamamız yeterli olacak) az olmadıklarını belirtti. Üstelik askeri operasyonların başlangıcında beyan edilen “hayırlı” amaçlarına hiçbir zaman ulaşılamıyordu. Tam tersine tüm uluslararası haklarına sahip bağımsız devletler, dış saldırı nesneleri olduğunda kaosa düşürülüyordu, iktidar ise çoğu zaman aşırıcıların eline geçiyordu. Oysaki BM tüzüğü, hakkın üstünlüğüne ve devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesine çağırıyor, diyerek açıkladı başbakan.
Bazı bugünkü siyasi amaçlara ulaşılması için elverişli olsa bile bir devletin egemenlik fikri, net kalmalıdır. Bu, dünya düzeni için tehlikelidir. Son yıllarda egemenlik doktrine el uzatma örnekleri, az sayılmaz. Birleşmiş Milletler’i uzayarak devletlere karşı askeri operasyonlar; şu veya bu rejimin yasalığını kaybedilmesi hakkındaki bildiriler az mı? Hem de bildirilerin, ilgili ülke halkından değil, yabancı devletlerden gelmesi; uluslararası idareleri uzayarak çeşitli yaptırım uygulamaları. Yabancı devletlerde askeri operasyonların sonuçları genelde aynı şekilde, radikallerin iktidara gelmesi ile bitmekte.
Dmitriy Medvedev, tüm ulusların genel güvenliğini sağlamasında eşit sorumluluğunu taşımakta olduğunu vurguladı. Medvedev, buna göre uluslararası kararlar alınırken tüm tarafların görüşlerini ve ülkelerin tarihi, milli-kültürel ve dini özellikleri dikkate alınmalı, şekilde özetledi.
Çok yakında Amerikan Camp David’da G-8 ülkelerin liderlerinin buluşmasında, güncel dünya sorunları ele alınacak. Gündemde, Suriye sorusu da mevcut. Bilindiği gibi Moskova’nın ve Batı devletlerin görüşleri, bu konuda ayrılıyor. ABD ve ortakları, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in ayrılmasından ve hükümet gücüyle şiddetin kesilmesinden yana. Rusya, ülkenin iç işi olan çatışmada tüm tarafların ateş kesmek zorunda olduklarını kanaatinde. Bazı analiz uzmanları, Camp David’de bu problem üzerinde ortak bir karara varılması güç olduğunu düşünüyor. Ancak herhangi siyasi tartışma, sessiz cepheleşmeden veya karşılıklı suçlamasından daha iyidir. (Rus H.A)