Recep, Şaban ve Ramazan ayları ibadet ve maneviyat olarak diğer aylara göre daha üstün bir şeref ve fazilete sahiptir.
Hz. Resul-i Ekrem'den (Allah'ın salât ve selamı O'na ve Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun) nakledilen bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: "Recep Allah'ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kâfirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah'ın rızasını kazanmış olur. Allah'ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır."
İmam Musa Kazım'dan (Aleyhisselam) şöyle rivayet edilir: "Kim Recep’ten bir gün oruç tutarsa, cehennem ateşi bir yıllık mesafe kadarondan uzaklaşır. Kim üç gün oruç tutarsa, cennet ona farz olur."
Recep Ayı İstiğfar ve Tövbe Ayıdır.
İmam Sadık'tan (Aleyhisselam) nakledilen bir hadiste İmam (Aleyhisselam) Resul-i Ekrem'den (Allah'ın salât ve selamı O'na ve Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun) şöyle rivayet etmiştir:
"Recep benim ümmetim için mağfiret dileme ayıdır. Bu ayda istiğfar edin (tövbe edin ve bağışlanma dileyin.) Zira Hak Teâlâ, çok bağışlayan ve rahimdir. Recep ayına "Asabb" (dökülen) denir. Zira bu ayda benim ümmetimin üzerine çok rahmet dökülür. O halde şu zikri çok söyleyin:
"Esteğfirullahe ve es'eluhu't-tevbe."
"Allah'tan mağfiret ve tövbe diliyorum."
İbn-i Babeveyh, Salim'den şöyle rivayet etmiştir:
Ben Recep ayının sonuna bir kaç gün kala İmam Sadık'ın (Aleyhisselam) yanına gitmiştim. Beni görür görmez şöyle buyurdu:
"Ey Salim! Bu ayda hiç oruç tuttun mu? Hayır, vallahi dedim ey Resulullah'ın oğlu! İmam (Aleyhisselam) şöyle buyurdu:"O kadar sevap kaybetmişsin ki miktarını ancak Allah (c.c) bilir. Bu, Allah'ın üstün kıldığı ve hürmetini yücelttiği bir aydır. Bu ayda oruç tutanları kendi ikram ve değerlendirmesine mazhar kılmayı kendisine farz kılmıştır. Salim diyor ki ben:"Ey Resulullah'ın oğlu! Eğer bu ayın kalan günlerini oruç tutarsam, bu ayda oruç tutanların sevabının bir kısmını elde etmiş olabilir miyim? Diye sorduğumda şöyle buyurdu: "Ey Salim! Kim bu ayın sonundan bir gün oruç tutarsa, ölüm anındaki can çekişme ve rahatsızlıklardan, ölüm sonrasının dehşetinden ve kabir azabından kurtulur. Kim bu ayın sonundan iki gün oruç tutarsa, Sırat'tan kolaylıkla geçer ve kim bu ayın sonundan üç gün oruç tutarsa, kıyamet gününün büyük korkusu, dehşet ve zorluklarından kurtulur ve kendisine cehennem ateşinden kurtuluş beratı verilir."
Resul-i Ekrem (Allah'ın salât ve selamı O'na ve Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun): "Recep ayındaki ilk Cuma gecesinden gaflet etmeyin. Hiç şüphesiz o geceye melekler "Ragâib Gecesi" derler. Zira gecenin üçte birisi geçtiğinde, göklerde ve yerde bulunan bütün melekler Kâbe ve etrafına toplanırlar. Allah-u Teâlâ onlara hitap ederek şöyle buyurur: "Ey benim meleklerim! İstediğiniz şeyi benden dileyin." Onlar da şöyle arz ederler: "Ey Rabbimiz! Bizim isteğimiz Recep ayının oruçlularını bağışlamandır." Allah Tebâreke ve Teâlâ da "Kabul ettim" diye cevap verir.”
Hz. Peygamber’den şöyle rivayet edilir:“Yedinci semada adına Dai adı verilen bir melek vardır. Recep ayı geldiğinde bu melek her akşam sabaha kadar şöyle nida eder: “Allah'ı tespih edenlere ne mutlu! Allah'a itaat edenlere ne mutlu!” Allah (c.c) şöyle buyurur: Ben, bana dostluk edenin dostuyum. Kim bana itaat ederse ben de ona itaat ederim. Bağışlanma isteyenlere bağış ve ihsanda bulunurum. Ay benim ayım, kul benim kulum ve rahmet de benim rahmetimdir. Bu ayda kim bana dua ederse duasına icabet ederim. Kim benden bir şey isterse ihsan ederim. Kim benden hidayet isterse onu hidayet ederim. Bu ayı kendimle kullarım arasında bir ip karar kıldım. Kim bu ipe sarılırsa bana ulaşır.”[1]
Recep Ayının Amelleri
Recep ayı dua ve amelleri oldukça fazladır. Aşağıda özet halinde birkaç tane amel zikredeceğiz. Daha geniş ve kapsamlı bilgi için Mefatih’ul Cinan ve diğer dua kitaplarına müracaat edebilirler.
1- Ayın başında, ortasında ve sonunda gusletmek.
2- Recep ayının ilk gecesi yirmi rekât namaz kılınır. Namazlar ikişer rekâtlar halinde kılınır. Her rekâtta bir Fatiha bir İhlâs suresi okunur.[2]
3- Ayın başında, ortasında ve sonunda oruç tutmak.
4- Recep ayının ilk gecesini ihya etmek.
5- Yüz defa “Esteğfirullah, ellezi la ilahe illa hu. Vehdehu la şerike leh. Ve etubu ileyh” zikri söyleyip zikrin sonunda sadaka vermek.
6- Ay boyunca toplam bin defa “la ilahe illallah” zikrini söylemek.
7- Sabah ve akşam yetmişer defa “Esteğfirullah ve etubu ileyh” zikrini söylemek.
8- Ay boyunca bin defa “Esteğfirullahe zelcelali vel ikram min cemi-iz zunubi ve’l asam” zikrini söylemek.
9- Regaip gecesi (Recep ayının ilk Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecesi) akşam namazı ile yatsı namazı arasında on iki rekât namaz kılınır. Namazlar ikişer rekâtlar halinde kılınır. Her rekâtında bir Fatiha kadir suresi üç defa ve üç defa da ihlâs suresi okunur. Namaz bittikten hemen sonra yetmiş defa: “Allahumme salli ala Muhammed'ininebiyyil ummiy. Ve ala âlih” denir. Secdeye gidilir. Secdede yetmiş defa: “Subbuhun Kuddusun Rabbul melaiketi ver Ruh” denir. Secdeden kalkılınca: “Rabbi iğfir verhem ve tecavez emma te’lem. İnneke ent’el aliyyil azim” zikri söylenir. Tekrar secdeye gidilir ve yine “Subbuhun Kuddusun Rabbul melaiketi ver Ruh” zikri söylenir. Daha sonra eller hakkın dergâhına yükseltilir ve hacetler istenir. Hz. Peygamber (Allah'ın salât ve selamı O'na ve Ehl-i Beyt'inin üzerine olsun) devamında şöyle buyurmuştur: Kim bu namazı kılarsa Allah onun günahlarını ne kadar çok olursa olsun bağışlar. Kıyamet günü kendi ailesinden cehennem ateşine gireceklerden yetmiş kişiye şefaat etme hakkı verilir…[3]
[1] - El- Murakibat s. 96
[2] - El- Murakibat s: 104
[3] - El- Murakibat s: 112