19-05-2022 tarihinde eklendi
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!
Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün itilaf devletlerinin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesinin 103. yıldönümü tüm yurtta coşkuyla kutlandı.
 
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
 
Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde bir dönüm noktası.
 
Kurtuluş Savaşı'nı başlatan tarih
Dünya Savaşı’ndan sonraki koşullar içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde olan Kurtuluş Savaşı, 19 Mayıs 1919 tarihinde başladı.
 
Nutuk'tan anlaşılıyor...
 
Bir kurtuluşu simgeleyen Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlayan yolculuğu, Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmakta.
İlk defa 1926 yılında kutlanıyor
 
İlk defa 1926 yılında kutlanıyorGençlik ve Spor Bayramı ise ilk defa 1926 yılında 'Gazi Günü' ismiyle Samsun'da kutlanmaya başlanıyor. 24 Mayıs 1935 yılındaysa 'Atatürk Günü' adı altında resmiyet kazanıyor. 
 
Üç büyüklerin katılımıyla spor günü haline geliyor
Aynı zamanda Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.
Her yıl yapılması teklif ediliyor
 
Her yıl yapılması teklif ediliyorBu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' adı altında her yıl yapılmasını teklif ediyor.
 
Atatürk'ün onay vermesiyle yasalaşıyor
Kongrede oylanan bu öneri kabul edilerek Atatürk'ün onayına sunuluyor ve Atatürk’ün onay vermesiyle birlikte yasalaşıyor.
 
12 Eylül'den sonra son adını alıyor…
20 Haziran 1938 tarihli kanunla 'Gençlik ve Spor Bayramı' olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi'nden sonra 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' adını alıyor.
Bu yıl ki kutlamalar dijital ortamlarda kutlanacak
 
19 MAYIS İLE İLGİLİ ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ 
 
Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik. 
 
19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür.
 
"Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyetini) ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak." 
 
Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”
 
“Ben 1919 yılında Samsun’a çıktığım gün elimde maddi hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız Büyük Türk Milleti’nin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran, yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu kuvvete, bu Türk Milleti’ne güvenerek işe başladım.”
 
http://caferider.com.tr/19-mayis-ataturk-u-anma-genclik-ve-spor-bayrami-kutlu-olsun_h24918.html