05-05-2020 tarihinde eklendi
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aslolan kalbin orucudur"
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kalbin günahları düşünmekten oruç tutması, midenin yemekten oruçlu olmasından daha üstündür. Kalbin oruçlu olması, dilin oruçlu olmasından ve dilin oruçlu olması karnın oruçlu olmasından daha iyidir”

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Nice oruç tutan kimsenin oruçtan nasibi açlık ve susuzluktur. Nice gece ibadete kalkan kimsenin kalkmaktan nasibi sadece uykusuzluktur." (Emali et-Tusi, 166/277).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç, insanın yemekten ve içmekten sakındığı gibi haramlardan sakınmasıdır." (Bihar, 96/294/21).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nice oruç tutan kimsenin, oruçtan elde ettiği ancak açlık ve susuzluktur. Nice gece namazı kılan kimsenin gece namazından elde ettiği ancak uykusuzluk ve yorgunluktur. Akıllıların uykusu ve iftarları ne güzeldir!" (Nehc'ul Belağa, 145. Hikmet).
 
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim bir gün isteyerek (müstehab) oruç tutarsa, eğer kendisine yeryüzü dolusunca altın da verilse ecrini kamil olarak elde etmiş olmaz. Kamil ecrini sadece hesap günü (kıyamette) elde eder." (Mean'il Ahbar, 409/91).
 
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim Allah'tan sevap almak için isteyerek bir gün oruç tutarsa, bağışlanması farz olur." (Emali es-Seduk, 443/2).
 
İmam Kâzım (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Tebarek ve Teâlâ farz namazı, müstehab namazla kamil kıldı ve farz orucu da müstehab oruçla kemâle erdirdi." (İlel'uş Şerayi, 285/1).
 
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Tembellikten uzak durunuz. Zira Rabbiniz merhametlidir ve az işinizi dahi takdir eder. İnsan Allah-u Teâlâ'nın rızasını elde etmek için isteyerek oruç tutar ve Allah bu sebeple onu cennete koyar." (Sevab'ul A'mal, 62/1).
 
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsan ilahi sevaba erişmek için bir gün isteyerek oruç tutar ve Allah bu sebeple onu cennete koyar." (el-Kafi, 4/63/5).
 
İmam Bâkır (a.s) ise şöyle buyurmuştur: "Allah, kuldan Ramazan ayı orucu dışında hiçbir orucun hesabını sormaz." (Bihar, 82/294/25).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kalbin günahları düşünmekten oruç tutması, midenin yemekten oruçlu olmasından daha üstündür." (Gurer'ul Hikem, 5873).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kalbin oruçlu olması, dilin oruçlu olmasından ve dilin oruçlu olması karnın oruçlu olmasından daha iyidir." (a.g.e, 5890).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nefsin dünya lezzetlerinden oruç tutması en faydalı oruçtur." (a.g.e, 5874).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bedenin orucu irade ve ihtiyar ile yemeklerden imsak etmek, azaptan korkmak, sevap ve ecre rağbet etmektir. Nefsin oruç tutması, beş duyu organının diğer günahlardan korunması ve kalbin tüm kötülük sebeplerinden boş olmasıdır."
(a.g.e, 5888-5889). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 
http://caferider.com.tr/imam-ali-a-s-soyle-buyurmustur---aslolan-kalbin-orucudur-_h24559.html