29-04-2020 tarihinde eklendi
En güzel sabır budur
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Sabır iki çeşittir: Musibetler karşısında sabretmek. Bu iyi ve güzel sabırdır. Bundan daha iyisi ise Aziz ve Celil olan Allah’ın sana haram kıldığı şeylerden sakınma hususunda sabretmendir”

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey Cebrail! Sabrın anlamı nedir? Cebrail (a.s.) şöyle dedi: Sabır, rahatlıkta sabrettiğin gibi sıkıntıda da sabretmendir. Zenginlikte sabrettiğin gibi fakirlikte de sabretmendir. Afiyet ve sağlık durumunda sabrettiğin gibi hastalıkta da sabretmendir. Sabırlı insan kendisine ulaşan belalardan dolayı yaratıklar nezdinde şikayette bulunmaz." (Mean'il-Ahbar, 261/1).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabır, insanın bir musibete düçar olduğunda tahammül etmesi ve öfkesini yenmesidir." (Gurer'ul Hikem, 1874).
 
Resûlullah (s.a.a), kendisine, "Sabırlılar kimlerdir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Sabırlılar, Allah'a itaat ve günahları terk etme hususunda sabredenlerdir. Onlar, helal ve temiz mal elde ederler, iktisatlı harcarlar, fazlasını Allah yolunda bağışta bulunurlar ve bu sebeple de kurtuluşa ve mutluluğa erişirler." (Bihar, 77/93/1).
 
İmam Sâdık (a.s), sabredenler ve sabretmeye çalışanlar hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur: "Sabredenler farzları eda etme hususunda sabredenlerdir, sabretmeye çalışanlar ise haramlardan kaçınma hususunda sabredenlerdir." (a.g.e., 71/83/25).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sabır hoşnutluktur." (Kenz'ul Ummal, 6499, 6518).
 
İmam Sâdık (a.s), "Sabredin ve sebat gösterin" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Farzları eda etme hususunda sabredin ve musibetler karşısında sebat gösterin." (el-Kafi, 2/81/3).
İ
mam Sâdık (a.s), bu ayet hakkında şöyle buyurmuştur: "Musibetler karşısında sabredin." (a.g.e, 2/92/19).
 
İmam Ca'fer (a.s), "Sabırdan yardım dileyin" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Sabırdan maksat oruçtur. İnsan bir bela ve zorluğa düçar olduğunda oruç tutmalıdır." (Nur'us Sakaleyn, 1/76/182).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabır iki çeşittir: Musibetler karşısında sabretmek. Bu iyi ve güzel sabırdır. Bundan daha iyisi ise Aziz ve Celil olan Allah'ın sana haram kıldığı şeylerden sakınma hususunda sabretmendir." (el-Kafi, 2/90/11).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabır iki türlüdür: Hoşlanmadığın şeylere karşı sabır ve sevdiğin şeylere karşı sabır." (Nehc'ul Belağa, 55. Hikmet).
 
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sabır üç çeşittir: Musibet anında sabır, itaat hususunda sabır ve günahları terk etme hakkında sabır." (el-Kafi, 2/91/15).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabır ya musibetler karşısında sabretmektir, ya itaat hususunda sabretmektir, ya da günahları terk etme hususunda sabretmektir. Üçüncüsü ilk ikisinden daha üstündür." (Şerh-u Nehc'il Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 1/319).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şehvet karşısında sabretmek iffet; gazap karşısında sabretmek cesaret ve günahlar hususunda sabretmek ise sakınmaktır." (Gurer'ul Hikem, 1927).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kime Allah bir servet verirse akrabalarına yardımcı olmalıdır. Hakları eda etme ve musibetler hususunda nefsini sabretmeye zorlamalıdır." (Nehc'ul Belağa, 142. Hutbe).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "En üstün sabır musibetin acılığı hususunda sabretmektir." (Gurer'ul Hikem, 2975).
 
Yine İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "En üstün sabır sevilen şey karşısında sabretmektir." (a.g.e., 3030). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 
http://caferider.com.tr/en-guzel-sabir-budur_h24547.html