Dünyayı kabusa çeviren ölümcül koronavirüsü, İsrail'in 'tehdit' önceliğini değiştirdi.
ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın, koronavirüsle (Covid-19) mücadele eden İran'ı yakın bir tehdit olarak görmediğini yazdı.
Gazetenin haberinde, birinci önceliği koronavirüs savaşına veren İsrail'de, Mossad ajanları da bu yöndeki çalışmalara katkı sağlamaya çalışıyor.
Independent Türkçe'nin aktardığına göre, özellikle Sağlık Bakanı Yaakov Litzman'da corona virüs tespit edilmesinin ardından Mossad Başkanı Yossi Cohen, İsrail Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanı Meir Ben Shabbat ve Sağlık Bakanlığı'ndan üst düzey bazı yetkililer karantinaya gitti.
Bu da Mossad ajanlarının dışarından gelen tehditleri göz ardı edip koronavirüsle mücadeleye odaklanmasına neden oldu. New York Times'a göre tüm ülkeler tıbbi malzeme konusunda müthiş bir rekabetteyken, İsrail de bu konuda geri kalmak istemiyor.
Bunun sonucu olarak Mossad, koronavirüs kriziyle mücadele eden İran'ı artık acil güvenlik tehdidi olarak belirlemiyor.
Koronavirüs ülkede görüldüğünde beklentiler büyük bir krizin olacağı yönündeydi ancak şu ana kadar 11 bin vaka tespit edilirken ölü sayısı 103 oldu. Bu da İsrail'in dünyanın en zorda kalan ülkeleri arasında yer almadığını gösteriyor.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Prof. Isaac Ben Israel, pazar günün yayınlanan bir makalesinde, virüsün en yüksek yayılma evresinin geride kaldığını ve iki hafta içinde azalacağını yazdı.
Gazetenin haberine göre şubat ayı başlarında İsrail'in en büyük hastanesi Şeba'dan bazı yetkililer solunum cihazı ve diğer malzemelere ihtiyaç duyulduğunu fark etti.
Bu süre zarfında hastanenin genel müdürü Prof. Yitşak Kreiss, Mossad Başkanı Yossi Kohen ile ortak bir arkadaşının düzenlediği özel bir etkinlikte bir araya geldi.
Bu görüşmeden sonra Cohen, Mossad'In sağlık sistemine nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirmeye başladı.
Profesör Kreiss, Cohen'e en acil ekipmanların listesini verdi ve Mossad gereken malzemeleri bulmak için uluslararası ağını etkinleştirmeye başladı.
Mart ayının başında Cohen'in liderliğinde Şeba başta olmak üzere ülke genelinde tıbbi ekipman dağıtımını idare etmek için bir komuta kontrol merkezi kuruldu.
Mossad, gizli casusluk ekipmanlarının geliştirildiği Bölük 81'i de bu alanda kullanmaya başladı.
Eski bir subay olan ve orduda cerrah olarak görev yapan Profesör Kreiss, Mossad'ın ekipman sağlama konusunda sağlayacağı katkının çok önemli olduğunu söylüyor.
Bir röportada, "Sadece İsrail'de Şeba hastanesi Mossad'ın yardımını alabildi. Sina Dağı Hastanesi'nin CIA'den yardım aldığını düşünebiliyor musunuz?" diyerek ABD'nin New York şehrindeki hastaneye atıfta bulundu.
Profesör Kreiss, Mossad memurlarının İsrail tıbbının kuruluşuna nasıl yardımcı olduğunu veya ithal edilen ekipmanların nereden geldiğini kesin olarak söylemeyi reddetti.
Ancak Mossad'ın operasyonları hakkında bilgi sahibi olan altı eski vekil ve bir İsrailli yetkiliye göre, Mossad İsrail'in sağlık sistemini bunalmış olabilecek kıtlıkları önlemek için uluslararası temasları kullandı.
İsrail'in tıbbi malzemeleri hangi ülkelerden temin ettiği açıklanmasa da, Kanal 12'ye konuşan bir Mossad yetkilisi, bazı durumlarda teşkilatın diğer ülkelerin önceden sipariş ettiği ürünleri satın aldığını kabul etti.
ABD merkezli Johnds Hopkins Üniversitesinin son verilerine göre İsrail'de şu ana kadar 11 bin 235 corona virüs vakası tespit edilirken, 110 kişi yaşamını yitirdi.