Press TV’nin haberine göre Nijerya İslami Hareketi yayımladığı basın açıklamasında, Şeyh Zekzeki ve eşi Ziynet Zekzeki'nin serbest bırakılması yönündeki mahkeme karına rağmen tutukluluğunun devam ediyor olmasının yasalara aykırı olduğunu ifade etti.
Açıklamada, Federal Yüksek Mahkeme'nin Şeyh Zekzeki'nin tutukluluğunun sürdürülmesi ile anayasal haklarının ihlal edildiği ve Zekzeki’nin kırk beş gün içinde serbest bırakılması yönünde karar verdiği hatırlatıldı.
Zekzeki'ye destek verenler, Nijerya hükümetinin mahkeme kararını hiçe saymasını kınadı, hükümetin demokratik ilkelere çelişkili davrandığını ifade etti.
Hükümeti art niyetli davranmakla suçlayan Nijerya İslami Hareketi açıklamasında, yapılan protestolara ve başka ülkelerdeki iyi niyetli insanların girişimlerine rağmen, Nijerya yönetiminin, Şeyh Zekzeki'nin serbest bırakılması taleplerine kulaklarını tıkadığı belirtildi.
Zekzeki taraftarları ayrıca Nijerya hükümetinin Şeyh'in ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduğu idialarını da reddetti. Faaliyetlerinde barışçıl ve sabırlı olacaklarını zira yasanın üstünlüğüne inandıklarını ifade etti.
Zekzeki taraftarları, son olarak, hükümetin kendilerine karşı kaba kuvvet kullanmasına rağmen Şeyh Zekzeki ve eşinin serbest bırakılmasını talep etmeyi sürdüreceklerini belirtti.
Zekzeki neden hedef?
Nijerya güvenik güçlerinin IMN’ye yönelik ilk saldırısı 2014'te Kudüs yürüyüşüyle başladı. Zaria'da Kudüs yürüyüşüne güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası aralarında Zekzeki'nin üç oğlu dahil 35 kişi öldü.
Şiilerin 2015'te General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Zaria'da olaylar yeniden alevlendi.
Zekzeki ve destekçilerinin hedef alındığı operasyonda orduya göre 7, İnsan Hakları İzleme Örgütü ise 300'den fazla kişi öldü. IMN ise en az 700 üyesinin öldürüldüğünü duyurdu.
Olaylarda Zekzeki'nin üç oğlu daha hayatını kaybederken Zakzaki ve eşi gözaltına alındı. Abuja Federal Yüksek Mahkemesi, 2016'da Zakzaki ve eşinin gözaltında tutulmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, serbest bırakılmasına hükmetti ancak Şii lider halen tutuklu bulunuyor.
Zekzeki, 1981-1985, 1987-1989 ve 1996-1998 ve son olarak 2015'ten bugüne kadar farklı dönemlerde hapis yattı.
Afrika'nın en kalabalık Şii nüfusu Nijerya'da Yaklaşık 200 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da 3 ila 5 milyon arasında Şii olduğu tahmin ediliyor.
Şiiliğin 1990'dan itibaren güçlenmeye başladığı ülke aynı zamanda Afrika'nın en kalabalık Şii nüfusunu da topraklarında barındırıyor.
Suudi Arabistan ve İsrail rejimi, Nijerya’da Şii nüfusunun artmasını İran’ın Afrika’daki nüfusunu geliştirme çabası olarak görüyor.
Nijerya hükümetinin hiçbir silahlı faaliyeti olmamasına rağmen Zekzeki liderliğindeki Şiilere yönelik sert tutumunun Suudi Arabistan ve İsrail’in Nijerya hükümeti üzerindeki baskısından kaynaklandığı öne sürülüyor.
Kaynak: YDH