01-04-2019 tarihinde eklendi
İmam Musa Kazım'ın (a.s) Şehadet Yıldönümü
Bugün hk 25 Recep 1440, ehlibeyt imamlarının 7.si İmam Musa Kazım’ın şehadet yıldönümüdür.

İmam Musa Kazım,  değerli babası İmam Cafer Sadık’ın birçok bilim adamının katıldığı bilimsel mektebinde yetişti ve İmam Sadık’ın engin faziletleri ve derin bilgisinden feyzler alarak direniş, cesaret, takva, adalet taleplik gibi üstün ahlaki değerler kazandı.
 
35 yıl boyunca İslam ümmetinin imametini sürdüren İmam Musa Kazım -as- mübarek yaşamının uzun bir süresini hapis ve sürgünde geçirdi. Bu şartlar ise o İmam’ın döneminde Abbasî halifelerinin ehlibeyte -as- baskılarının yoğunlaştığını gösteriyor.
 
İmam Musa Kazım’ı -as-, yaşanan şartlara karşı ayaklandıran ise İslam ümmetine hüküm sürdürenlerin siyasi ve sosyal yolsuzlukları idi, bu şartlarda ise İmam halkın siyasi ve sosyal bilincini arttırarak Abbasîlerin yöntemlerinin İslami değerlere aykırı olduğunu açıklıyordu.
 
Halkın İmam’ın engin bilim ve faziletlerinden yararlanmasını istemeyen dönemin Abbasi halifelerden Harun Reşid ise komplo sonucu İmam’ı zindanda zehirleyerek 55 yaşında hk 183 yılında şehit etti.
 
 
Kazım lakabıyla tanınan İmam Musa b. Cafer (a.s), altıncı imamın oğludur. Hicretin 128. yılında doğdu ve 183. yılında hapiste zehirlenerek şehit edildi.[1] Hazret, babasının şahadetinden sonra Allah'ın emri ve geçmiş imamların vasiyeti üzerine imamet makamına ulaştı.
 
Abbasi halifelerinden, Mansur, Hadi, Mehdi ve Harun'un zamanlarında yaşadı. Bu karanlık ve yaşanması zor devirde İmam takiyye ederek yaşıyordu. Harun, hacca giderken Medine'ye uğradığında, onun emriyle İmamı Mescid-ün Nebi'de namaz kıldığı halde yakaladılar. Elini ve ayağını zincirle bağlayarak hapsettiler. Medine'den Basra'ya, Basra'dan Bağdat'a götürdüler ve yıllarca hapisten hapise aktarıldı. Bilahare Bağdat'ta "Sindi b. Şahik" hapishanesinde zehirle şehit edildi[2] ve Kazimiyye denilen Kureyş mezarlığında defnedildi.
 
Bizler de Zeynebiye cemaati olarak bu acı kayıptan dolayı tüm İslam dünyasına başsağlığı diliyoruz.
 
Çocukluk Dönemi
 
İmam Musa bin Cafer (as) dört yaşındayken Emevi hükümeti yıkıldı. Emevilerin Arap ırkçılığı, yağmacık, zorbalık, zulme dayanan siyasetleri, hükümetlerinin anti İran girişimleri Muhammedî öz İslam’ın adilane hükümetini isteyen halkı ve özellikle İranlıları onlara karşı ayaklandırdı ve bu arada dönemin siyasi ricalleri halkın bu yönelişi ve özelikle İranlıların Ali oğulları ve Ali yönetimi gibi bir yönetime eğilimini kötüye kullanarak hakkı hak sahibine ulaştırmak adına Eba Muslim Horasanî’ni yardımıyla Emevileri yıktılar; fakat altıncı İmam Cafer b. Muhammed-i Sadık (a.s) yerine Ebu Abbas Seffah-i Abbasî’yi hilafet makamına geçirdiler ve gerçekte onu hilafet tahtına oturttular.
 
Böylece, hk. 132 yılında zulüm, sitem ve iki yüzlülükte Emevîler"den hiçbir eksik yönü olmayan, hatta bunlardan bir çoğunda onlardan ileri bile geçen hilafet ve Resulullah’ın (s.a.a) vasisi kisvesinde yeni bir padişahlık silsilesi iş başına geçti.Bu ikisi arasındaki tek fark, Emevi saltanatı pek uzun sürmese de Abbasiler hicri kameri 757 yılına kadar, yani 524 yıl Bağdat’ta halka hilafet değil, saltanat sürdüler. Evet; Yedinci İmam Musa Kazım (a.s), Ebu’l Abbas Seffah, Mensur-i Devanikî, Hadî, Mehdi ve Harun’un zulüm, sitem ve baskılarına maruz kalarak onların hilafetlerini idrak etti.
 
İmamet Dönemi
 
İmam Kazım’ın (a.s) değerli babasını şehid ettiği zaman o hazret 20 yaşındaydı; İmam (a.s) Mensur’un ıstırap, korku ve vahşet saçan hükümeti döneminde otuz yaşına kadar onunla mücadele içerisindeydi; bu süre içerisinde Şiilerine çekidüzen veriyor, onların işleriyle ilgileniyordu. Mensur hicri 158 yılında helak olunca hükümete oğlu Mehdi geçti. Mehdi-i Abbasî’nin siyaseti halkı aldatmak ve hilekârlık üzerine kurulmuştu, ama hilafeti fazla sürmeden yerine hayatı sona erdi ve yerine Harun geçti.
 
Şehadeti
 
Harun Reşid zamanında İmam Kazım (as) Resulullah’ın (s.a.a) mezarının yanı başında ibadetle meşgul iken tutuklayarak Basra’ya götürlüp zindana atıdı. İmam Musa Kazım (a.s) bir yıl Basra valisi İsa b. Cafer’in zindanında kaldı; O hazretin seçkin özellikleri İsa b. Cafer’in üzerinde öyle bir etki bıraktı ki Harun’a bir mektup yazarak, “İmam’ı benden alın; aksi takdirde Onu serbest bırakacağım” dedi. Bunun üzerine Harun’un emriyle İmam’ı (a.s) Bağdat’a götürüp Fazl b. Rabi’nin yanında zindana attılar. Ondan sonra bir süre Fazl b. Yahya’ya teslim edildi; sonra da Sindi b. Şahik’in zindanına intikal edildi. Sürekli bu intikallerin nedeni ise şuydu: Harun her defasında zindancılardan İmam’ı (a.s) ortadan kaldırmalarını istiyorduysa hiç birisi kabul etmiyordu; nihayet son zindancı, yani Sindi b. Şahik Harun’un işaretiyle O hazreti zehirledi ve İmam (a.s) bu zehirlenme sonucu şehid oldu.
 
 
http://caferider.com.tr/imam-musa-kazim-in-a-s-sehadet-yildonumu_h23002.html