21-04-2018 tarihinde eklendi
El-Cezire: Avrupa Ülkelerinin Yemen Halkının Bombalanmasındaki Rolleri
Silah yapım şirketleri ve bunların arkasında hükümetler, silah satarak savaştan gelir sağlıyorlar.

Avrupa başkentlerinde, Yemen’de siyasi çözümün sağlanması gerektiği ve Yemen savaşının yıkıcı sonuçları konusunda duyulan endişe sesleri yükselse de bu ülkelerin büyük çoğunluğu hala Yemen’de savaşan taraflara silah ihraç etmeye devam etmektedir. Arabistan liderliğindeki koalisyonun altı kişinin ölümüne neden olan Yemen’in kuzeybatısındaki Der el-Hacari köyüne düzenlediği saldırıya ilişkin insan hakları örgütlerinin yaptığı araştırmada İtalya yapımı bomba kalıntıları bulundu. Avrupa’daki insan hakları örgütleri geçtiğimiz günlerde, bu bombaları üreten şirkete karşı İtalya savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
 
El-Cezire muhabiri Nasır Ayetullah Tahir şunları söyledi: ‘Silah yapım şirketleri ve bunların arkasında hükümetler, silah satarak savaştan gelir sağlıyorlar.
 
Böylesi bir eylem yasaların ihlali olmasının dışında, ahlak ilkelerine de aykırıdır. Çünkü savaş suçlarının işlenmesine yardım etmektedir. Yemen konusunda 2015 yılından beri gözler Arabistan liderliğindeki koalisyona odaklanmış ve Birleşmiş Milletler bu ülkenin ismini çocuk cinayetleri işleyen siyah ülke ve taraflar listesine almıştır. Şimdiye kadar Norveç, Almanya ve Kanada gibi bazı ülkelerde halkın sesi ve baskıları, bu ülkeleri Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona silah ihraç etmeyi askıya almaya mecbur bırakmıştır ama bu koalisyon üyesi ülkelere çeşitli bomba ve silah ihraç edilmesi durmamıştır. Bu koalisyon için asıl silah sağlayanlar, bu müşterilerini kaybetmek istemiyorlar. Onlar, silah ticareti ya da Avrupa parlamentosunun Arabistan ve bu koalisyonun diğer üyelerine silah ihracatını yasaklayan yasasını uygulamaya meyilli değiller.
 
Batı başkentleri aynı şekilde bu ülkelerle askeri iş birliğine devam etmekte ve halkın itirazlarına ve insan hakları örgütlerinin uyarılarına karşı direnmektedir. Londra artık kendisini Avrupa Birliğinin silah ihracatı konusundaki politikalarına bağlı görmüyor. Paris de Fransa yetkilileri resmi olarak Yemen’deki insani durumdan duydukları endişeleri dile getirirken aynı zamanda koalisyon üyesi ülkelere silah ihraç etmeye devam ediyor. Madrid de savaş karşıtı örgütlerin çağrısını görmezden gelerek İspanya’nın yeni silahlarının Arabistan’a satılmasını onaylamıştır. Roma da İtalya kanunlarında savaşta çatışan ülkelere silah ihracatının yasak olmasına rağmen, koalisyon üyelerine ihracatta bulunmaya devam etmektedir. Avrupa’da sivil toplum örgütleri koalisyonu, bu yasaların görmezden gelinmesinin sonuçları hakkında uyarmaktadır.
 
Bu koalisyon, Avrupa İnsan Hakları Merkezi, İtalya Silahsızlanma Kanalı ve Vatandaşlık Hakları Örgütünü kapsamaktadır. Bu yasal koalisyon, Yemen’deki bariz saldırıları incelemeye ve takip etmeye başlamıştır. Bu örgüt, Almanya şirketine bağlı İtalya’nın RWM şirketi yetkililerine ve İtalya silah ihracatı kuruluşuna karşı dava açmıştır. Bu insan hakları kuruluşunun üyelerinin ifadesine göre, bu taraflar cezai olarak sorumlular. Çünkü 2016 yılı ekim ayında Yemen’in kuzeybatısındaki Der el-Hacari köyünün bombalanmasında kullanılan silahların bir kısmı onlar tarafından ihraç edilmiştir. Bu bölgede İtalya RWM şirketine ait bomba kalıntıları bulunmuştur. Bu suç duyurusunun siyasi bazı konuları dikkate alarak bir sonuca varıp varmayacağı ve aynı zamanda bu suç duyurusunun diğer ülkelerde de yargı takibine yol açıp açmayacağı belli değildir.
http://caferider.com.tr/el-cezire--avrupa-ulkelerinin-yemen-halkinin-bombalanmasindaki-rolleri_h21296.html