04-04-2018 tarihinde eklendi
Suudi Arabistan, Irak’ta Neyi Amaçlıyor?
Irak Milletvekili Sadun El Duleymi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın yakın zamanda Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

Milletvekili El Duleymi, Irak’a iki günlük bir ziyaret gerçekleştirecek Veliaht Muhammed Bin Selman’ın Necef’e giderek Şii din adamlarıyla da görüşeceğini belirtti.
 
El Duleymi, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, Muhammed Bin Selman’ın Irak ziyaretinde iki ülke arasında birçok alanda anlaşmaların imzalanacağını aktardı.
 
Suudi Arabistan geçen yıl Necef’e konsolosluk açmaya karar vermişti. Muhammed Bin Selman’ın Irak ziyaretinde Necef ve Basra konsolosluklarını açabileceği belirtiliyor.
 
Suudi Arabistan’ın, Irak’ta temsilciliklerini artırmaya çalışması; Irak’la siyasi ilişkileri geliştirmeye yönelik daha geniş bir projenin parçası olarak değerlendiriliyor.
 
Suudi Arabistan’ın Irak Büyükelçisi Abdulaziz El Şammari, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Ülkesinin Irak’la karşılıklı beklentiler doğrultusunda ilişkileri geliştirmeyi amaçladığını” söylemişti.
 
Şubat ayında da 30 yıl aradan sonra Irak’ın  Basra kentinde iki ülke futbol takımları dostluk maçı oynamıştı.
 
Irak Başbakanlık basın bürosundan 5 Mart’ta yapılan açıklamada Kral Selman Bin Abdülaziz El Suud’un El İbadi’yi aradığı ve Bağdat’ta 100 bin kişilik bir stadyum yapma sözü verdiği belirtilmişti. Daha sonra kapasitenin 135 bine çıkarıldığı açıklanmıştı.
 
Iraklı uzmanlar son aylarda, Suudi Arabistan şirketlerinin Bağdat ve Basra’da ofisler açtığını belirtti. Enson Suudi Arabistan’ın en önemli petrokimya şirketlerinden Suudi Temel Sanayiler Şirketi Irak’ta ofis açmıştı.
 
Suudi Arabistan, Irak’la ticari ilişkilerini geliştirmekte Basra kentine ayrı bir önem veriyor. Suudi Arabistan’ın Basra’ya özel bir önem vermesinin birkaç nedeni olduğu belirtiliyor.
 
Basra, nüfus bakımından Bağdat’tan sonra Irak’ın  en büyük kenti. Ülkenin en büyük petrol sahalarına sahip olması bakımından da Basra, Irak’ın en zengin şehri konumunda.
 
Ayrıca İran sınırında bulunan Basra, Irak’ın Fars Körfezine açılan kapısı olması bakımından da stratejik bir öneme sahip.
 
Nüfusunun çoğunluğu Şii olan Basralı Arapların, Suudi aşiretleriyle aynı kökten geldiği belirtiliyor. Basralı birçok ailenin evlilik yoluyla Suudi Arabistanlı ailelerle bağlarının olduğu biliniyor.
 
Diğer taraftan Suudi Arabistan, bir yıldır Iraklı Şii isimleri ülkesinde ağırlıyor. Bu isimlerin başında Sadr Hareketi Lideri Mukteda Es Sadr bulunuyor. Riyad’a giden Mukteda Es Sadr, Kral Selman Bin Abdulaziz ve Veliaht Muhammed Bin Selman ile görüşmüştü.
 
Sadr’ın Suudi Arabistan ziyareti, Riyad yönetiminin Arap milliyetçiliğini körüklemek suretiyle  direniş cephesini zayıflatmak istediği yorumlarına yol açmıştı.
http://caferider.com.tr/suudi-arabistan-irakta-neyi-amacliyor-_h21156.html