26-03-2018 tarihinde eklendi
Mısırda Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
Mısırda cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün bu seçimlerde sadece Elgad partisi başkanı Musa Mustafa Musa ile şimdiki cumhurbaşkanı Abdulfettah Elsisinin birbirleriyle rekabet ettikleri bir sırada düzenleniyor.

Mısırda cumhurbaşkanlığı seçimleri bunun düzenleniş şekline itirazların yoğunlaştığı bir sırada düzenleniyor üstelik Mısırlı birçok şahsiyet bu arada daha önce cumhurbaşkanlığı seçimleri adayları olan Abdulmon'am Ebulfutuh ve Muhammed Enver Sadat bu seçimlerde sağlıklı ve şeffaf rekabet ortamının var olmadığını dile getirirken cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot çağrısında bulundular.
 
Öte yandan uluslararası kurum ve kuruluşlar Mısırdaki cumhurbaşkanlığı seçimlerin düzenleniş biçimi ve yöntemlerini sert bir dille eleştiriyorlar. İnsan hakları Gözetleme Mısırdaki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yayınladığı bildiride şunları ifade etti: 'Mısır hükümeti ülke halkının cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şeffaf ve serbest ve hatta demokratik yöntemlerle düzenlenmesiyle ile ilgili en basit taleplerini bir göz ardı ediyor'. Bu arada Mısır cumhurbaşkanı Elsisi geçenlerde ülke halkından cumhurbaşkanlığı seçimlerine geniş ölçüde katılmasını talep etti.
 
 Mısır Seçim Kurulu’nun seçim takvimini açıklamasından önce devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik’in adaylıktan vazgeçmesi dikkati çekti.
 
 
 
Şefik’in yarışa girmeden çekilmesi, önümüzdeki dönem için Mısır ile ilgili muhtemel senaryoların yeniden gözden geçirilmesine neden oldu.
 
Eski Başbakan Şefik’in içinde yer aldığı denklemdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Mısır tarihinde ilk kez asker kökenli iki aday yarışacaktı. Ülkedeki egemen güçler bunu istemediği için Şefik’in, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşısında aday olma fikrinden vazgeçtiği siyasi kulislerde konuşuluyor.
 
Şefik’in Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) 5 yıllık yaşamının ardından, seçimlere katılmak niyetiyle ülkesine gelmiş olmasına rağmen, fikrini değiştirmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
 
Amerikan New York Times gazetesine göre, Şefik’e "aday olmaması" yönünde baskı yapıldı. Mısır’ın Kudüs politikasıyla ilgili haberi ile Mısır yönetimini zor durumda bırakan gazete, Şefik’e baskı yapıldığını iddia etti. Times, “Şefik’e aleyhinde yolsuzluk davası açma tehdidinde bulunulduğunu” yazdı.
 
Memduh Hamza başta olmak üzere bazı Mısırlı siyasetçiler de Şefik’e baskı yapılmış olabileceğini düşünüyor. Hamza, Şefik’in Mısır’da bulunduğu sürede medyaya demeç verememesi, kanaat önderleri ile görüşememesi ve istediği gibi hareket edememesini baskı olarak yorumluyor.
 
 
 
Şefik’in seçimlerde aday olması durumunda kaybedeceğini anladığı için çekildiği de bir diğer ihtimal olarak değerlendiriliyor.
 
Bu kanaatte olan gözlemcilere göre, Mübarek döneminde uzun bir süre hava kuvvetleri komutanlığı görevini de yürüten Şefik, göstermelik ve şekli olarak seçimlere katılıp kaybetmektense çekilmeyi tercih etti.
 
Şefik’in denklem dışı kalmasının ardından gözler, 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Halid Ali'ye çevrildi. Ali, Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan’a geçmesini engellemek için dava açmış ve kazanmıştı. Ancak hükümet konuyu Mısır meclisine taşımış ve adalar ile ilgili anlaşma burada kabul edilmişti.
 
Ali, son dönemde özellikle de muhalif partiler ve devrim hareketlerinin kabul ettiği bir isim olarak öne çıkıyor.
 
Mayıs 2017’de sol eğilimli Halk Koalisyonu, liberal Düstur ve muhafazakar Güçlü Mısır partilerinin de içinde bulunduğu 7 parti ortak bir bildiri yayımlayarak, 45 yaşındaki Halid Ali'yi 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyeceklerini duyurmuştu.
 
Bu partilerin yanı sıra 6 Nisan ve Sosyalist Devrimciler gibi Arap Baharı ve 25 Ocak Devrimi’nde etkin olan hareketler de Ali’ye destek vereceklerini açıkladı.    
http://caferider.com.tr/misirda-cumhurbaskanligi-secimleri_h21089.html