KRİZİ ÇÖZECEK GÖZÜYLE BAKILAN ÜRDÜN DE KATAR’A SIRT DÖNDÜ
Krizin boy göstermesinin ardından Ürdün ve Kuveyt’in arabuluculuk görevini üstleneceği iddiaları gündeme geldi. Bu duruma Suudi Arabistan olumlu yaklaştı. Ancak Ürdün’ün yaptığı açıklama, son gelişmelerin üstünü adeta çizmiş oldu. Krize çözüm oluşturacak gözüyle bakılan Ürdün, Katar ile ilişkilerini kesen ülkeler arasına katıldı. Moritanya da Ürdün’ün ardından Katar’la ilişkilerini askıya aldığını açıkladı. Katar ile diplomatik ilişkilerinin düzeyini düşürdüğünü açıklayan Ürdün, ülkedeki Katarlı basın kuruluşu El Cezire ofisini de kapattı.
KATAR KRİZİNDE MURSİ DETAYI
2013’ün Temmuz ayında Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilerek yerine Abdulfettah El Sisi’nin geçmesi Katar’la ilişkilerin gerilmesinde ilk adım olmuştu. Sisi yönetimi, siyasi İslam’ı ana ideolojisi kabul eden ve İhvan olarak da bilinen grubu yasa dışı addetmiş ve yöneticilerini birer birer mahkûm etmişti.
SUUD-KATAR ARASINDA KIRILMA NOKTASI
İhvan ile yıllardır dostane olmayan bir ilişki içerisinde olan Suudi Arabistan, Sisi iktidarının Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na (İhvan) karşı sert tavrını destekliyor. Dolayısıyla Mısır’da darbe sonrası dönemde Suudi Arabistan ile ilişkiler gelişirken, İhvan’a desteğini saklamayan Katar ile ilişkiler kademeli olarak kötüleşmişti.
SİYONİSTLER KRİZİ DESTEKLİYOR
İsrail Savunma Bakanı AvigadorLieberman’ın “Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, Arap ülkeleriyle iş birliği yapmak için İsrail’e büyük fırsat sunuyor” şeklinde açıklaması Siyonistlerin krizi desteklediğini ve bu durumdan kaynaklanan mutluluklarını açıkça gösteriyor.
MURSİ’Yİ İSRAİL İÇİN TEHDİT HALİNE GETİREN DOĞALGAZ PROJESİ
Katar halihazırda Basra Körfezi’ndeki karasularında dünyanın bilinen en büyük doğalgaz rezervlerine sahip ve denizin karşısındaki İran da rezervlerin diğer sahibi konumunda. İsrail, 2013’ten beri Akdeniz’de doğalgaz çıkarmaya başladı. Süveyş projesi Mısır’ın darbeyle hapse atılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye aitti. Mursi, milli bir proje olarak yeni Süveyş’le Mısır’ın geleceğini kurtarmayı düşünüyordu. Ancak projenin rahatsız ettiği bir ülke vardı: İsrail.
İSRAİL’İN AMACI SİNA YARIMADASI’NI KONTROL ALTINA ALMAK
Mursi’nin Süveyş projesiyle yapmaya çalıştığı şey, İsrail’in doğalgaz planlarına aykırıydı. Mursi’nin darbeyle devrilmesine kadar varan süreç, İsrail’i rahatlattı. İsrail, Mursi’nin “Yeni Süveyş” projesine paralel bir kanal açmaya başladı. Hayfa’dan Kızıldeniz’e kazılan kanalla Sina Yarımadası İsrail’in kontrolüne geçecek. İsrail bu hâkimiyeti için de bölgede güçlü doğalgaz rezervlerine sahip olan Katar’ı baskı altına alıp anlaşma yapmayı planlıyor.
KATAR’IN IŞİD’E DESTEK VERDİĞİNE DAİR KANIT YOK
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre Katar, bölgede istikrarı tehdit eden İhvan El-Müslimin (Müslüman Kardeşler), IŞİD ve El Kaide’nin de dahil olduğu birçok mezhepçi grubu kucaklıyor. Bir bakıma kriz, Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesinden sonra yavaş yavaş baş gösterdi. Katar’ın IŞİD ve El Kaide’ye verdiği öne sürülen destek konusunda doğrudan bir kanıt bulunmuyor.
KATAR’IN HAMAS’A SAHİP ÇIKMASINI İSTEMİYORLAR
Suudi Arabistan ile Katar arasında gerilime neden olan konulardan biri de Filistin’de yaşanıyordu. İsrail, ABD ve Avrupa Birliği tarafından ‘terörist örgüt’ olarak görülen, Filistin halkının haklarını koruyan ve gözeten seçilmiş Hamas hareketi ile Katar’ın işbirliği tepki çekiyordu. Hamas’ın üst düzey temsilcilerinin Doha’da yaşıyor olmaları da bu krizin derecesini artırıyordu. Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkeler de Müslüman Kardeşler’le olan organik bağlantısından dolayı Hamas’a karşı son yıllarda seslerini yükseltirken, Katar’ın Hamas yöneticilerine hâlihazırda kucak açmış olması krizi perçinleyen nedenler arasında ön plana çıkıyor.
KRİZ FIRSATA ÇEVİRİLEBİLİR Mİ?
Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Katar’la terörizme destek verdiği gerekçesiyle ilişkilerini sonlandırmasından sonra Türkiye, İran ve Irak’ın yaşanan krizi görüşmek için Bağdat’ta toplanacakları belirtiliyor. İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri MohsenRezaei, toplantının tarihiyle ilgili bilgi vermezken İslam İşbirliği Teşkilatı’nın konunun çözümünde yardımcı olmak için toplantıya çağrılabileceğini söyledi.
Millî Gazete