Myammar hükumeti, yardım ekiplerinin ordu tarafından Rohengiyalılara yönelik baskı uygulanan bölgelere girmesini yasakladı.
Maurer daha sonra şu açıklamalarda bulundu: İlk tespitlerin ardından yardım ulaştırabilmek için tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmak istiyoruz.
Maurer yakın zamanda Myammar’ın Kuzeybatısında bulunan Raheyn eyaletini ve 5 yıl önce Rohingyalı mülteciler için kurulmuş olan bir kampı ziyaret etti; ancak Maurer’in bu eyaletin Kuzeyinde bulunan bölgeleri, Myammar Ordusunun baskıları nedeniyle 75 bin Rohengiyalı’nın Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldığı bölgeleri, ziyaret etmesine izin verilmedi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı ayrıca, Myammar yetkilileri tarafından uygulanan kısıtlamalardan rahatsız olduğunu belirtti. Kızılhaç Komitesi Başkanı, bu bölgelere ulaşılmasının Myammar hükumeti ile silahlı kuvvetlerinin yararına olduğunu ifade etti.
Maurer’in Cuma günü Myammar’ın başkentinde ülke yetkilileri ile ve yine önümüzdeki hafta Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen uluslararası konferans kapsamında Su Chi ile görüşmesi bekleniyor.
Myammar hükumeti ülkede yaşayan 1.3 milyon Müslüman’ın vatandaşlık haklarını kullanmalarını engellemektedir. Rohingyalı Müslümanlar çıkarılan yeni bir kanunla 1982 yılından bu yana vatandaşlık hakklarını kullanamıyor.
Son yıllarda çok sayıda Rohingyalı Müslüman aşırıcı Budistlerin saldırıları nedeniyle, özellikle de Raheyn bölgesinde hayatlarını kaybetmekte ya da evsiz kalmaktadırlar.
Rohingyalı Müslümanlara karşı uygulanan şiddet nedeniyle, Myammar’dan çok sayıda kişi Tayland, Malezya ve Endonezya gibi komşu ülkelere akın etmektedir.