19-04-2017 tarihinde eklendi
Amerika’nın Suriye Ve Esad İçin Dört Aşamalı Senaryosu
Amerika Hükümeti Suriye’ye müdahalesinin devamında Suriye için dört aşamalı bir senaryo hazırladı ve bu senaryoda Rusya’yı da yanına almayı umut ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili bu senaryonun ilk aşamasının IŞİD’i yok etmek olduğunu söyledi. Yani Amerika kuvvetlerinin Suriye’ye gönderilmesi sadece IŞİD için olacak çünkü Rusya’nın Interfax Haber Ajansının haberine göre Washington, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ı devirmek için Suriye’ye asker gönderme niyetinde olmadığını vurguladı.
 
İkinci aşama ise, Suriye’de istikrarın sağlanması gerektiğine odaklıdır ve bu süreçte Washington, hükümet ve isyancı ve muhalif gruplar arasında ateşkes anlaşması imzalamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda “geçici tampon bölge oluşturma” konusu da gündemdedir ve böyle bir durumda Suriye yetkilileri güvenli bölgenin oluşmasına katılmadır. Bu durumda Amerika ve müttefiklerinin savaş uçakları bu bölgede Suriye hava kuvvetlerinin bir müdahale tehlikesi olmadan uçabileceklerdir.
 
Amerika, yerel yetkililerin iş başına gelmesini istiyor. Sünni yerleşim bölgelerindeki durum, Sünni şahsiyetler tarafından ve Kürt yerleşim bölgelerindeki durum da Kürtler tarafından idare edilecek. Bu dönemde Suriye hükümeti de geçici bir hükümet olarak yönetilecek.
 
Planın üçüncü aşaması da geçiş dönemini kapsıyor. Amerika’nın bu planına göre Beşşar Esad gönüllü olarak görevi bırakmalıdır ve bu konuya karşı çıkması halinde Esad, seçimlere katılmaktan alıkonularak ya da savaş suçu işlemekle suçlanıp takip altına alınacağı tehdidiyle görevi bırakmaya zorlanacaktır. Washington Esad’ın savaş suçundan takip altına alınmayacağının garanti altına alınması halinde görevi bırakmayı ya da İran ya da Rusya’ya gitmeyi kabul edeceğini düşünüyor. Ama Beyaz Saray Beşşar Esad’ın devrilmesinin ya da düşmanları tarafından öldürülmesinin mümkün olmadığına inanıyor.
 
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyarette Rusyalı mevkidaşına ülkesinin Esad’ın gönüllü olarak görevi bırakmasını tercih ettiğini vurguladı.
 
Amerika’nın planın dördüncü aşama ise geçiş döneminden sonra Suriye’nin durumu ile ilgilidir. Burada Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı gündemedir. Amerika Rusya ile olan ihtilaflarına rağmen bu ülkeyle iş birliğine inanmaktadır. Suriye’de savaşın durması halinde bu iş birliği önemlidir ve bunun nedeni de Rusya’nın Suriye’deki etkisidir. Amerika’nın bu planın uygulanmasında Rusya’yı iş birliğine çekmek için Washington Moskova’ya iki üste kalabilmesi teklifinde bulunuyor yani Tartus’taki deniz üssünde ve Hamim’deki hava üssünde. Ama burada dikkat çeken husus, durum bu kadar karmaşıkken ve Suriye’de gelecekte yönetime gelecek kişilerin haberi olmadan bu tekliflerin nasıl sunulabildiğidir.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Tillerson’un Moskova’ya ziyaretinde bahsedilen bu planın gündeme geldiğini ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e sunulduğunu belirtti.
http://caferider.com.tr/amerikanin-suriye-ve-esad-icin-dort-asamali-senaryosu_h19111.html