16-03-2017 tarihinde eklendi
Avrupa Birliği Adalet Divanının Baş Örtüsü Yasağına Tepkiler Artıyor
Avrupa’nın bağımsız kurum ve kuruluşları, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının başörtülü çalışanlarla ilgili kararına ağır eleştirilerde bulunuyorlar.

Almanya’da ırkçılık karşıtı federal ajans başkanı Kristian Loderz dün bu konuda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının baş örtülü bayanların çalıştırılıp çalıştırılmaması hususunda işverenlerin karar verebileceği yönündeki kararının yakın gelecekte Avrupa ülkelerinde çalışan başörtülü bayanlara durumu vahim hale getireceğini bildirdi.
 
Uluslararası Af Örgütü İsveç Şubesinin resmi sitesinde, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanının kararına ilişkin, “Derin hayal kırıklığına neden oldu.” ifadesi kullanıldı.
 
Lüksemburg’da merkezi bulunan AB Adalet Divanı, ”iş yerlerinde çalışanların ‘görünür bir biçimde dini, siyasi, felsefi sembolleri taşımaları’ hakkında” Belçika ve Fransa’dan yapılan iki başvuruyu karara bağlamıştı.
 
Mahkeme, “işverenlerin, çalışanların iş yerlerinde iç kurallar gereği herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün görünür kullanımını yasaklamasının doğrudan ayrımcılık teşkil etmediğine” hükmetmişti.
 
Uluslararası Af Örgütü İsveç Şubesi ise; Kararın Müslümanlara karşı ayrımcılığı tetikleyen bir uygulama olduğuna dair yorumların ardından; “Çok problemli ve talihsiz bir karar. Karar, işverenlerin Müslümanlara, özellikle dini inançları nedeniyle başörtüsü takan kadınlara ayrımcılığını legal hale getiriyor. Söz konusu Müslüman kadınların kamuda çalışması daha da zorlaşacak. Ayrıca bu kararla kimlik ve görünüm politik çekişmelerin hedefi haline gelecek. Bu nedenle mahkemeler aldığı kararlarla insanları ön yargılardan korumalı.” şeklinde açıklama yaptı.
 
Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkeleri son aylarda başta başörtüsü olmak üzere Müsülamanlara yönelik ciddi kısıtlamalar getirmişlerdi.
http://caferider.com.tr/avrupa-birligi-adalet-divaninin-bas-ortusu-yasagina-tepkiler-artiyor_h18884.html