11-03-2017 tarihinde eklendi
İnsan Hakları İzleme Örgütü: ABD, Suudi Rejimine Silah Satışını Durdurmalı
Amerika Başkanı Trump, Suudi Arabistan’a silah satışının yeniden başlamasını onaylarken İnsan Haklarını İzleme Örgütü Amerika’nın bu durumunu eleştirdi.

Riyad ve Washington arasındaki milyon dolarlık anlaşmaya göre, Amerika güdümlü füze teçhizatlarını Suudilere temin etti. Washington yetkilileri bu önerinin uygulanması için Beyaz Saray’ın onayının gerekli olduğunu söyledi.
 
Bu 1.15 milyar dolarlık anlaşma daha önce Amerika’nın eski Başkanı Barack Obama tarafından durdurulmuştu. Bu anlaşmanın durdurulmasının nedeni, Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir cenaze törenine düzenlediği saldırı ve bu saldırıda onlarca sivilin hayatını kaybetmesi ve bu konunun uluslararası boyutta protestolara ve itirazlara neden olmasıydı.
 
Bu anlaşmanın ilk aşamada Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanması, Trump Hükümetinin Yemen savaşında Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler içinde olmak istediğini gösteriyor.
 
Amerika aynı zamanda geçen yıl aralık ayında, Suudi Arabistan’ın Yemen’e düzenlediği saldırıda sivillerin öldürülmesinden dolayı uluslararası boyutta protestoların düzenlenmesi ve itiraz seslerinin yükselmesiyle birlikte, Riyad’a tank ve zırhlı araç satışını da durdurmuştu.
 
Suudi Arabistan 2015 yılında itibaren Yemen’e hava saldırıları düzenlemeye başlamıştır. Bu saldırıları Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirme ve Ensarullah hareketini zayıflatma bahanesiyle gerçekleştirmiştir. Bu saldırılarda şimdiye kadar 12 binden fazla Yemenli öldürülmüştür.
 
Pentagon, Suudi Arabistan’a istihbarat ve lojistik destek sağlayarak Yemen’e yapılan askeri işgale ortak olmuştur.
 
Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Amerika’nın ve benzeri ülkelerin Yemen’de binlerce  sivilin katili olan Suudi rejimine silah satışını şiddetle karşı çıkıyor.
http://caferider.com.tr/insan-haklari-izleme-orgutu--abd-suudi-rejimine-silah-satisini-durdurmali_h18857.html