08-12-2016 tarihinde eklendi
Selefilerin Kutlu Doğum Programına Haram Fetvasına Tepkiler Sürüyor
Mısır’daki Selefi ve Vahhabiler, Perygamberimizin (s.a.a) doğum gününde kutlama programı yapılmasının haram olduğuna dair fetvalar yayımlayınca ülkedeki dini mahfiller tepkilerini yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Mısır’daki Selefi şeyhlerinden Ebu İshak Huveyni ve Suudi Arabistan’daki Vahhabi şeyhlerinden etkilenen bir grup sözde din adamı, Peygamberimizin (s.a.a) doğum gününde her türlü kutlama programının haram olduğuna dair fetva yayımladılar ve bunun gerekçesini de şöyle açıkladılar: Bu tür kutlama programlarında uyuşturucu maddeler kullanılmakta ve bazı uygunsuz davranışlar sergilenmektedir. Bir diğer selefi şeyhi olan Şeyh Mahmut Amir ise bir adım daha ileri giderek şu fetvayı verdi: Hatta Sufilerin yaptığı kutlamalar ve bu kutlamalarda dağıtılan tatlıları yemek de haramdır!
 
Mısır’daki Şiilerden bu fetvaya tepki geldi. Mısır’ın önemli Şii şahsiyetlerinden olan Muhammed Cabir, Şiilerin bu tür söz ve söylemleri asla dikkate almadıklarını, Peygamberimizin (s.a.a) doğum gününde kutlama programları yaptığını; evlerde ve camilerde yapılan bu programlarda o hazretin şahsiyeti ve davetindeki inceliklerin insanlara anlatıldığına dikkat çekti.
 
Cabir sözlerine şöyle devam etti: Aslında bu fetva Mısır kanunlarına göre bir suçtur ve cezai müeyyide gerektirir. Zira Mısır devleti bugünü Müslümanların bayramı kabul etmekte, çalışanlarına izin ve prim vermektedir. Dolayısıyla burada halkı kanuna karşı isyana teşvik etme söz konusudur. Şunu da belirtmemiz gerekir: İslam dininin kurallarındaki kaynaklardan biri de örftür. Bu yüzden örfe karşı çıkmak, aslında dine karşı çıkmak anlamına da gelir. Halkın örfünde Peygamberimizin (s.a.a) doğum gününü kutlamak vardır. Bu kutlama programları da sılayı rahim, Kurân kıraati ve Peygamberin hayatından bazı kesitlerin anlatılması gibi güzel konuları içermektedir. Dolayısıyla bu fetvanın hiçbir yasal veya dini izahı/karşılığı yoktur…
 
Sufi tarikatlardan da bu fetvaya tepkiler yağdı. Rufaiye Tarikatı başkanı Şeyh Tarık Rüfai şöyle konuştu: Biz Peygamberimizin (s.a.a) doğum gününü kutlayacağız ve selefilerin bu fetvasından da zerre kadar korkumuz yoktur.
 
Şeyh Rufai sözlerine şöyle devam etti: Rebiül Evvel ayının girmesiyle birlikte bizim etkinliklerimiz başlar ve bir ay boyunca yaptığımız bu programlarda dini öğretilere aykırı en ufak bir hareket söz konusu olmaz. Programlarımızda Allah’ı zikrederiz, Kurân okuruz, Peygamberimizin sünnetlerini anlatırız. Selefilerin fetvası yeni bir şey değil; onlar her yıl bu tür spekülasyonlar çıkarıyorlar.
 
Mısır Müftüsü de Selefilerin fetvasına tepki göstererek şöyle konuştu: Peygamberin (s.a.a) doğum gününü kutlamanın kökeni Kur’an ve sünnete dayanmaktadır. Mısır Müftüsü Şeyh Şevki Allam sözlerini şöyle sürdürdü: Peygamberin doğum gününü kutlamak müstehaptır ve meşrudur; bizim o hazrete olan sevgimizi gösterir. Dolayısıyla bunun kökeni Kurân ve sünnette vardır; tüm alimler de bu hususta görüş birliği/icma içindedir.
 
Mısır İslami Cemaatinin önderlerinden Şeyh İvez Hattab da bu fetvaya tepkisini şu ifadelerle dile getirdi: Peygamberin (s.a.a) doğum gününde kutlama yapılmasını yasaklamak caiz değildir ve selefilerin bu fetvası sahih değildir. Bu kutlama programları Müslümanların Resulullah’a olan sevgilerini izhar etmelerinden başka bir şey değildir. Eğer bu haram olsaydı 14 asırdan bugüne kadar yapılmazdı.
http://caferider.com.tr/selefilerin-kutlu-dogum-programina-haram-fetvasina-tepkiler-suruyor_h18127.html