04-11-2016 tarihinde eklendi
ABD’den Türkiye’ye Rakka Oyunu!
Sözde stratejik ortak ABD, Türkiye’ye yine dirsek gösterdi. Türkiye’nin Rakka operasyonuna hazırlık yapan ABD, “Ya PYD’yi kabul edin ya da operasyonun dışında kalın” Türkiye’ye rest çekti. Bu tavrın Obama tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a telefonda iletildiği açıklandı.

Musul operasyonuna katılma isteği reddedilen Türkiye Rakka’da da saf dışı bırakılıyor. ABD Türkiye’den tüm itirazlarına rağmen terör örgütü PKK uzantısı PYD-YPG’yi Rakka operasyonunda kullanmaya hazırlanıyor. Bu tavrını şu ana kadar Dışişleri ve Pentagon sözcüleri kanalıyla ortaya koyan ABD, çıtayı yükseltti ve devreye Başkan Barack Obama girdi.
 
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, ABD Başkan Barack Obama’nın 26 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son telefon görüşmesinde, Rakka operasyonuna PKK’nın Suriye kolu Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) de katılmasına karar verildiğini söylediğini yazdı.
 
Gazetenin ABD yönetimi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (PYD) operasyonun Rakka’nın kuşatılmasını içeren ilk aşamasında kullanılması yönünde nihai karar alındı ve ABD Kürtleri kontrol etmeye çalışacağını taahhüt ederken, Ankara’ya da Türkiye’nin koalisyon güçlerinin desteklediği operasyona katılması gerektiği ya da dışarıda kalacağı mesajı verildi.
 
Erdoğan o görüşmeyi böyle anlatmıştı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Obama ile yaklaşık 1.5 saat süren telefon görüşmesinin ardından, “Obama’ya ‘Rakka’dan DEAŞ’ı temizlemek için PYD/YPG’ye ihtiyacınız yok, birlikte temizleyelim’ dediğini açıklamıştı.
 
Görüşmeye dair Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer almıştı: “Başkan Obama, IŞİD ile mücadelede önümüzdeki dönemde atılacak adımları ele almak üzere bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Başkan Obama, NATO müttefikimiz Türkiye’nin bu mücadeleye yaptığı katkıları, özellikle de Türkiye’nin kuzeybatı Suriye sınırını IŞİD’den temizleyen yerel Suriyeli güçlere verdiği desteği takdirle karşıladıklarını belirtmiştir. Başkan Obama, söz konusu başarının devamını sağlamak ve Suriye’de IŞİD’e kesintisiz baskı uygulayarak ABD, Türkiye ve diğer ülkelere yönelik tehditleri azaltmak amacıyla ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır. Başkan, Türkiye’nin, IŞİD ile mücadele koalisyonunun Irak’taki faaliyetlerine uygun seviyede ve biçimde katılımının belirlenmesi konusunda Türkiye ile Irak arasında devam eden diyalog sürecini memnuniyetle karşıladığını ifade etmiş; iki lider, Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri güçlü desteği teyit etmişlerdir. İki lider, PKK’nın Kuzey Irak’ta barınmasına karşı çıkılmasının önemi konusunda da mutabık kalmışlardır.”
 
Carter’den ‘Türkiye’nin rolü’  açıklaması
 
ABD, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen terör örgütü PYD-YPG’yi Rakka’da kullanmaya hazırlanırken Türkiye’nin de aynı operasyonun içinde olmasını istiyor. Bu konuda açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise Rakka operasyonunda oynayacağı role dair Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
 
Carter, “Kuşatma yeterliliği olan güçlerle Rakka’ya yakın zamanda gitme niyetindeyiz. Bununla ilgili ve gelecekte oynayabilecekleri muhtemel role dair Türkiye ile görüşmeleri devam ettiriyoruz. Şu anda Cerablus ile Mare hattı arasında Türkiye ile çalışıyoruz ki bu son derece önemli ve sözü edilmesi gereken bir şey. Bu, Türkiye sınırının güvenliğine yardım ediyor. Dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile devam eden operasyonlarımız var ve bu operasyonlar, Dabık’ın geri alınmasını sağladı” dedi.
 
Zamanlama konusunda da anlaşmazlık var
 
ABD ile Türkiye arasında Rakka operasyonunun kimlerle yapılacağının yanı sıra zamanlaması konusunda da anlaşmazlık yaşanıyor. ABD operasyonun her an başlayabileceğini açıkladı.
 
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Musul operasyonu devam ederken Rakka operasyonunun başlayabileceği sinyalini vererek, “Rakka’yı kurtarma operasyonu haftalar içinde başlayacak” dedi.
 
Türkiye ise Musul operasyonu ve Fırat Kalkanı Harekatı bittikten sonra Rakka operasyonunun başlaması gerektiği görüşünde. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş bu konuda hükümetin tavrını şu şekilde ortaya koymuştu: “Rakka operasyonunun Rakka halkından oluşturulacak unsurlarla birlikte ve meşru yönetimlerle birlikte yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz. Bunu yaparken de Türkiye’nin tezi Musul operasyonu bittikten sonra ve Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu bittikten sonra Rakka operasyonunun yapılmasının askeri ve stratejik bakımdan daha doğru olacağı yönündedir. Buradaki gelişmeleri de yakinen takip ediyor. Türkiye, üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyor. İlgili tüm taraflarla diplomatik temasları sürdürmeye devam ediyoruz” 
 
yenimesaj
http://caferider.com.tr/abdden-turkiyeye-rakka-oyunu_h18003.html