Alman hükümetinin silah ihracatı raporu 26 Ekim Çarşamba günü bakanlar kurulunda ele alındı. Rapora göre küçük çaplı silah satışları 2016’nın Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre düştü ancak bu silahlarda kullanılan mühimmat satışı önemli oranda arttı! Raporda Alman hükümetinin bu yılın ilk altı ayında 11.6 milyon Euro’luk küçük çaplı silahların satışına onay verdiği belirtildi. 2015’in ilk 6 ayında bu rakam 12.4 milyon Euro olarak açıklanmıştı. Ancak 2015’in ilk yarısında 27 milyon Euro’luk ihracat onayı verilen küçük çaplı silahlarda kullanılan mühimmat için bu meblağ 2016’nın aynı döneminde 10 kat artarak 283.8 milyon Euro’ya yükseldiği kaydedildi. Bunun 275 milyon Euro’luk bölümünün NATO ve benzeri müttefik ülkelere, 5.4 milyon avroluk kesiminin de Irak’a satılmasına izin verildiği belirtilen raporda, küçük çaplı silah ve bunlara ait mühimmat alımında Fransa, Irak ve Polonya’nın ilk sırada gelen ülkeler olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye ne aldı?
Türkiye, Almanya’dan uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanları için parçalar ithal etti. Rapora göre Alman hükümeti 2016’nın Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4 milyar 3o milyon Euro’luk silah satışına izin verdi. Almanya’nın en fazla silah satışı yaptığı ülkeler sıralamasında 1.04 milyar Euro ile Cezayir ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 914 milyon Euro ile ABD, 484 milyon Euro ile Suudi Arabistan ve 205 milyon Euro ile Güney Kore izledi. Raporda, Türkiye’nin Almanya’dan silah alan ülkeler sıralamasında 25’ten 8. sıraya yükseldiği ifade edildi. Türkiye’ye 76.4 milyon Euro’luk silah alımı izni verildiği belirtilen raporda, Türkiye’ye yapılan ihracatın büyük bölümünün uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanlar için parçalar olduğu kaydedildi. Almanya’dan 205 milyon Euro’luk silah ve mühimmat ithal eden Güney Kore’nin de 10’dan 4. sıraya yükseldiği ifade edildi. Güney Kore’nin savaş gemisi ve deniz altı parçaları ile roket, roket savar, helikopter ve savaş uçağı satın aldığı belirtildi. Hükümetin küçük çaplı silahların satışını eleştiren Sol Parti dış politika sözcüsü Jan von Aken, bu silahların satışının yasaklanması gerektiğini söyledi. Dünyanın herhangi bir yerinde Alman silah ve mühimmatıyla insanların öldürülmesinin tahammül edilemeyecek bir düşünce olduğunu belirten Aken, “Şimdi küçük çaplı silah silahların ihracatının yasaklanmasına ihtiyacımız var” dedi.
Körfez ülkeleri ana pazar
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre de son 5 yılda Körfez ülkelerine silah satışı yüzde 70 artış gösterdi. Bahreyn, Kuveyt, Umman, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan aynı zamanda İngiltere ve Fransa’nın önemli silah pazarları arasında yer alıyor.
Ekonomisi yalpalayan Fransa’nın silah sanayinde ise patlama yaşanıyor! Fransa, silah satışında dünya genelinde ABD, Rusya ve Çin’in ardından 4. sırada geliyor. Ülkenin geçen yılki silah ihracatı 30 milyar doları geçti. Fransa’nın 2010’dan 2014’e kadar ihraç ettiği silahların yüzde 38’i Körfez ülkelerine gitti. Fransa’da silah satışındaki patlama geçen yılın ilk 6 ayı sonunda 30 bin ek iş yarattı. Onlar iş buldu; Suriye, Irak, Afganistan’daki Müslümanlar can verdi!