24-10-2016 tarihinde eklendi
Erdoğan, Rus Televizyonunda: Ortadoğu’da Putin’in Desteğine İhtiyacım Var
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus resmi kanalı Rossiya-1’de Mihail Gusman’ın sunduğu Formula Vlasti programına katıldı.

 
Erdoğan, Rus Televizyonunda: Ortadoğu’da Putin’in Desteğine İhtiyacım Var
24.10.2016 © RAST HABER 
paylaş tweetle
paylaş
 
 
Ortadoğu’da ‘terörle mücadele’ için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Erdoğan, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Rusya-Türkiye ortak projesi Akkuyu nükleer santraliyle ilgili “Akkuyu bizim için hayati bir proje. Çok zaman kaybettik. Hedef bu projeyi bir an önce bitirerek işletime açmak” dedi.
 
2010 yılında yayınlanan hükümetlerarası anlaşmaya göre proje için Akkuyu Nükleer Şirketi kurulmuştu. Rus kuruluşlarının hissesinin yüzde 51’den az olamayacağı belirtilen anlaşmada hisse satışının Türkiye’nin rızasıyla gerçekleşebileceği belirtilmişti.
 
Rusya’yla 24 Kasım’daki uçak krizinin ardından ilişkilerin gerilmesi sonucu Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı ‘askıya alındığı bildirilmiş’ ancak hem Türk yetkililerden hem de Rus yetkililerden yalanlama gelmişti.
 
Son olarak Akkuyu nükleer santralinin de içinde yer aldığı 1/100.000 ölçekli ‘çevre düzeni planı’ Mersin büyükşehir belediye meclisi oturumunda AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.
 
‘Gereken adımları atmaya hazırız’
Sputnik’in aktardığına göre, Ortadoğu’daki ‘terörle mücadele’sürecine değinen Erdoğan, “Bu bölgede teröre karşı ortak mücadelede saygıdeğer kıymetli dostum Putin’in desteğine ihtiyacım var. Bu alanda Rusya ile işbirliğimiz için biz gereken her adımı atmaya hazırız” dedi.
 
Rusya ile Türkiye arasında 24 Kasım 2015 tarihinde yaşanan ‘uçak krizi’ için ‘üzücü ve talihsiz’ değerlendirmesinde bulunan cumhurbaşkanı şöyle devam etti: “Suriye topraklarındaki bu olayla bağlantısı olanlar yakalanarak mahkemeye verilmiş bulunuyor. Soruşturma devam ediyor. Şu anda Rus pilotun ölümüne neden olan kişi cezaevinde.”
 
‘Uçak krizi’nden önce iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini aktaran Erdoğan, Akkuyu nükleer santral projesine de değindi.
 
‘Çok zaman kaybettik’
Erdoğan şöyle devam etti: “Akkuyu bizim için hayati bir proje. Çok zaman kaybettik. Akkuyu, Rusya ile yaptığımız çok ciddi ve önemli bir proje. Çünkü burada konu nükleer enerji ile ilgili. Hedef bu projeyi bir an önce bitirerek işletime açmak. Türk Akımı projesine gelince ise Sayın Putin’in katılımıyla yapılan ÜDİK toplantısında da aynı görüşlerimizi dile getirdik. Biz bu projenin aksaması hususunda herhangi bir adımımız söz konusu değil.”
 
Rusya’yla ‘kopan’ ilişkiler nedeniyle turizmde yaşanan ‘kriz’in Türkiye’yi etkilediğini söyleyen cumhurbaşkanı, turizm bölgelerindeki güvenliğin sağlanması konusunda tüm önlemlerin alındığını Putin’e de söylediğini aktardı.
 
‘Çok sayıda Kürt vatandaşım oylarını AK Parti’ye veriyor’
Erdoğan sözlerini ‘Kürt meselesi’ hakkında bir soruya yanıt vererek bitirdi: “Kürt meselesinden bahsederken, neyi kastettiğinizi anlamıyorum. Şu anda benim Kürt kardeşlerim, Kürt vatandaşlarım belirli bir partinin çatısı altında yoğunlaşmamakta. Çok sayıda Kürt vatandaşım oylarını, benim kurucusu olduğum AK Parti’ye oy veriyor. Hükümetimizde Kürt kökenli bakanlarımız var. Ne yazık ki, Kürt halkına liderlik yaptığını söyleyenler Kürt halkına zulmetmiştir. İnsanları sokağa çıkardı ve yaklaşık 50 bin Kürt vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Ölenler de Kürt, öldürülenler Kürt. Ne yazık ki onlar ülkemizde terör faaliyetleri yürütüyor. Biz onlara karşı mücadelemize devam edeceğiz.”
http://caferider.com.tr/erdogan-rus-televizyonunda--ortadoguda-putinin-destegine-ihtiyacim-var_h17942.html