07-09-2016 tarihinde eklendi
Obama’dan Tarihi İtiraf: 2 Milyon Ton Bomba Attık!
Görevdeyken Laos’u ziyaret eden ilk başkan olan Obama, ABD’nin 1964’ten 1973’e kadar ülkeye 2 milyon ton bomba attığını kabul etti.

 
Obama’dan Tarihi İtiraf: 2 Milyon Ton Bomba Attık!
07.09.2016 © RAST HABER 
paylaş tweetle
paylaş
Görevdeyken Laos’u ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Laos’a yardım etmenin ABD’nin “ahlaki yükümlülüğü” olduğunu söyleyerek, stratejik önemi olan bu ülkeyle ilişkileri yeniden canlandırma sözü verdi.
 
Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) 2016 Liderler Zirvesi için Laos’un başkenti Vientiane’ye giden Obama, binden fazla öğrenci, iş adamı ve yetkiliye seslendiği konuşmasında, “Buradaki tarihimize bakarak, Laos’un toparlanmasının ABD’nin ahlaki sorumluluğu olduğuna inanıyorum.” dedi. ABD’nin 1964’ten 1973’e kadar Laos’a 2 milyon ton bomba attığını kabul eden Obama, Laos halkından özür dilemedi ancak savaşı ve sonrasında yaşanan hatıraları anımsatarak, “Sebep ne olursa olsun, niyetlerimiz ne olursa olsun, savaş çok büyük acılar vererek bedel ödetiyor.” diye konuştu.
 
Asya-Pasifik’in ABD için yeni ve geçici bir heves olmadığını vurgulayan Obama, ABD’nin eskiye nazaran bölge ülkeleriyle daha derin ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Obama, “Pozisyonumuz daha güçlü ve bir Pasifik ülkesi olarak burada kalıcı olduğumuz mesajını verdik.” dedi.
 
GİZLİ MAYINLARIN TEMİZLENMESİ İÇİN 90 MİLYON DOLAR
 
Kasım ayında başkanlık görevini devredecek olan Obama, Laos ile ‘Kapsamlı Ortaklık’ anlaşması imzaladıklarını ve bu sayede ikili ilişkilerin daha da güçlenecğeini de sözlerine ekledi.
 
Vietnam Savaşı zamanında Laos’a bırakılan gizli bombaların temizlenmesine yardımcı olmak için 90 milyon dolarlık bir yardım yapılacağını açıkladı. Henüz yüzde 1’inin bile temizlenmediği öne sürülen bombalar, her sene ortalama 50 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oluyor.
 
CNN’in haberine göre, Obama Laos’a yerleştirilen 80 milyonu aşkın henüz patlamamış misket bombasının temizlenmesine yardımcı olmak için bütçe ayrıldığını belirtti.
http://caferider.com.tr/obamadan-tarihi-itiraf--2-milyon-ton-bomba-attik_h17726.html