Suriye iç savaşının en sıcak bölgesi olan kuzey cephesinde, birbiriyle doğrudan bağlantılı ve paralel şekilde gelişen olaylar yaşanıyor. Bu gelişmelerden ilki ve en önemlisi Halep şehrinin Rusya desteğindeki Esad yönetimi tarafından kuşatma altına alınma çabaları.
İkinci önemli gelişme PYD/YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Münbiç’i DAEŞ’ten alması.
Üçüncüsü Haseke’de Esad'a bağlı güçler ile YPG/PYD arasında yaşanan sıcak çatışmalar ve merkezi yönetimin Haseke’de YPG’ye ait hedefleri havadan vurması.
Dördüncü gelişme ise Türkmenler ve Özgür Ordu’ya bağlı grupların Azez-Cerablus hattında IŞİD'e karşı ilerleme çabaları ve Türkmne şehri Çobanbey’in IŞİD'ten geri alınması.
Bir beşinci gelişme ise Pazartesi akşamı yaşandı. TSK, Fırtına öbüsleriyle hem YPG'yi, hem de IŞİD'i vurdu.
Esad PYD'ye vuruyor
YPG’nin beklentilerin ötesinde güçlendiği ve kontrol sahasını genişlettiği bir zaman diliminde Haseke’de Esad yönetimi-YPG çatışmaları başladı.
Oysa iki aktör Kamışlı ve Haseke’yi uzun zamandır birbirlerine müdahale etmeksizin paylaşmaktaydı. Haseke’de şehrin üçte ikisini YPG, kalanını ise Esad güçleri kontrol etmekte. Ancak süreç içinde Kamışlı başta olmak üzere bazı bölgelerde, zaman zaman Esad güçleri ile YPG arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Yerel nedenlere dayalı olarak başlayan çatışmalar, Şam’dan gelen yetkililerin arabuluculuğuyla büyümeden sonlandırılmıştı. Ağustos ayının ortasında YPG’nin Haseke şehir merkezinden rejime bağlı Ulusal Savunma Birlikleri’ni çıkararak kontrolü tamamen ele geçirmek istemesiyle çatışmalar başladı.
Ancak bu sefer geçmiş örneklerin tersine çatışmalar sonlanmadı, Esad yönetiminin uçakları Haseke’de YPG hedeflerini vurmaya başladı. Son 5 gündür şiddetlenen çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Esad, ülkenin kuzeyinden vazgeçmiyor
Esad güçleri, son saldırılarla Haseke’den vazgeçmeyeceğini ve halen güçlü olduğunu gösterdi. Esad yönetimi, bu saldırı ile Kuzey Suriye’de artan gücü nedeniyle YPG’ye eğilim gösterme olasılığı artan Arap ve Süryani unsurlara da mesaj vermiş oldu.
Teyit edilmese de, Haseke’de bazı Süryani ve Arap grupların, Esad'a destek olmak için YPG/SDF’den ayrılarak merkezi yönetim safına geçtiğini yönündeki haberler bu değerlendirmeyi desteklemekte.
Suriye uçaklarının YPG hedeflerini vurması, yerel nedenlerin yanı sıra iç savaşın başından bu yana çatışmasızlık ve taktiksel işbirliğine dayalı Esad-PYD/YPG ilişkilerinde değişim olabileceği ihtimalini de akla getirmekte. Eğer gerçekten böyle ise özellikle Kuzey Suriye cephesinin yeniden şekillenişinde kritik bir gelişme yaşanabilir.