ABD terör örgütlerine sahip çıkmaya devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) sahip çıkan ABD daha önce de Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren PYD konusunda aynı tavrı ortaya koymuştu.
Türkiye'nin "ya PYD ya biz" çıkışına ortaya koyduğu fiili tavır ile PYD şeklinde cevap veren ABD bu konudaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. Suriye'de hükümete ait savaş uçakları, ülkenin kuzeydoğusunda PYD'nin silahlı kolu YPG'nin kontrolünde bulunan Haseke'yi vurdu.
Böylece, beş yıldır devam eden Suriye iç savaşında Suriye ordusu ilk kez PYD'nin silahlı kolu YPG'ye yönelik hava saldırısı düzenlemiş oldu. Son günlerde bölgede Esad güçleri ve YPG arasında çatışmalar yaşanıyor. Haseke'nin kontrolü, Suriye ordusu ve PYD arasında bölünmüş durumda.
ABD'nin ortağı terör örgütü PYD
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın PYD bölgesini vurması ABD'yi de kızdırdı. ABD Savunma Bakanlığı, Suriye ordusundan saldırıları durdurmasını istedi.
Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet SU-24 tipi savaş uçağının dört farklı PYD hedefini vurduğu açıklanan taarruz hakkında Pentagon sözcüsü Jeff Davis, "durumun epey sıra dışı olduğunu" ve "daha önce de Suriye güçlerinin, niyetleri bu olmasa bile ABD güçlerini vurmaya çok yaklaştığı bir olayın yaşandığını" söyledi.
Davis, Suriye rejimini gelecekte benzer hamlelerde bulunmaması için ikaz ederek, "koalisyon güçlerine ya da ortaklarımıza müdahale etmeme konusunda uyarıyoruz" ifadesinde bulundu.
ABD askerleri çekilmek zorunda kaldı
Suriye ordusunun hava saldırıları üzerine ABD'nin Haseke bölgesinde konuşlu bulunan özel kuvvetler birimleri geri çekilmek zorunda kaldı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırısının ardından koalisyon güçlerine ait uçakların da bölgeye yöneldiğini aktarmıştı. CNN'in haberine göre de saldırıların ardından ABD özel kuvvetleri bölgeden ayrıldı. Bölgeden kaç askerin ayrıldığına ve geride ABD birliği kalıp kalmadığına dair bilgi verilmezken, CNN’e konuşan yetkili tahliye edilen asker sayısının ‘görece az’ olduğunu söyledi.
Her şey büyük İsrail için!
ABD'nin terör örgütü PYD'nin vurulmasından rahatsız olması aralarındaki organik bağı bir kez daha ortaya çıkardı. Üst aklı İsrail olan ABD, Suriye'nin kuzeyinde PYD'yi de kullanarak bir koridor oluşturmak istiyor. Akdeniz'e açılması planlanan koridor, Irak'ın kuzeyindeki Barzani bölgesiyle birleştirilmek isteniyor.
Nihai hedef ise Irak, Suriye, İran ve Türkiye'den koparılacak 4 bölgeyle Kürdistan görünümlü büyük İsrail devletinin temelini atmak. Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında atılan bu adımların asıl hedefi İsrail'in Arz-ı Mev'ud hayalini gerçekleştirmek.
Çavuşoğlu'ndan İran'a kritik ziyaret
ABD bölgede İsrail hayallerini gerçekleştirmek için uğraşırken bölgede son dönemde Rusya'nın başını çektiği Türkiye'nin de içinde yer aldığı dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Rusya, İran ve Türkiye Suriye konusunda birlikte hareket etme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti ile hızlanan süreç İran'ın da devreye girmesiyle yeni bir boyut kazandı. Üç ülke arasında koordinasyon kurulurken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Hindistan gezisi öncesinde İran'a giden Çavuşoğlu Tahran'da mevkidaşı Cevad Zarif ile görüştü. Hindistan'a ulaşmasının ardında Tahran ziyaretini değerlendiren Çavuşoğlu, ‘Ankara'da yapılan görüşmelerin devamı niteliğinde görüşmeler yaptık’ dedi. Çavuşoğlu "Bölgede Suriye, Irak gibi ülkelerde sorunu çözmek için İran ve Rusya'nın rolü çok önemli ama yapıcı rolü çok önemli. Negatif rol devam ederse çatışmalar devam eder. Dolayısıyla bu rolün pozitif olması için biz de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. İşbirliğine hazırız. Yeter ki Suriye'nin toprak bütünlüğü korunsun. Bu konuda zaten İran ile aynı düşünüyoruz. Rusya da aynı düşündüğünü bize iletmişti. Tüm bu konularda önümüzdeki süreçte birçok ülkeyle telefonda ya da yüz yüze görüşmeye devam edeceğiz. Çabalarımızı artırmamız lazım. Zaman geçtikçe sorun daha da derinleşiyor, çözülemez hale geliyor. Dün gelirken Tahran'a uğramamızın sebebi de buydu. Bu konuda tekrar görüş alışverişinde bulunduk. Son derece faydalı bir durak oldu" dedi.
Kerry ile Menbiç görüşmesi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmeleri hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, Kerry ile iki kez görüştüklerini, ilk görüşmede Menbiç operasyonu sonrası PYD'nin geri çekilmesi, IŞİD ile mücadele ve Halep'teki durum gibi konuları değerlendirdiklerini söyledi.
Görüşmelerinde de PYD'nin Fırat'ın doğusuna geri dönmesi konusunu ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, her iki görüşmede de Kerry'nin sözlerine sadık olduklarını ve bunun gerçekleşmesi için gerekli olan çalışmaları yapacaklarını söylediklerini aktardı.