18-08-2016 tarihinde eklendi
KHK ile Genelkurmay Başkanını Cumhurbaşkanı atayacak
FETÖ’nün kanlı darbe girişiminin yaşattığı travmayı atlatmaya çalışan Türkiye’nin çıkardığı “Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanları arasından olur" şartını kaldıran yeni KHK ile Genelkurmay Başkanı'nı atama yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

CIA destekçi FETÖ cuntasının kanlı darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile radikal kararlar alınıyor. OHAL kararının ardından yayınlanan toplam kararname sayısı 5'e yükseldi.
 
670 ve 671 sayılı KHK'lar kamudan yeni ihraçlar, kısmi af, TSK'nın işleyişi, kurumların yeniden yapılandırılması gibi çok kritik düzenlemeler içeriyor.
 
İşte ayrıntılar:
 
2 bin 692 yeni tasfiye
Devlet kurumlarında çalışan FETÖ bağlantılı toplam 2 bin 692 kişi daha memuriyetten atıldı. Kamudan atılanların 112'si Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, 24'ü Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatından, 2 bin 360'ı Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından, 196'sı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan.Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ihraç edilenler arasında Ege Deniz Bölge Komutanı Albay Murat Yılmazarslan, Harekat Başkanı Kurmay Albay Süleyman Yarayan ve İstihbarat Başkanı Albay Sezin Şakrucu da yer aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 32, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 25, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 6 subay ihraç edildi. Kuvvet komutanlıklarıyla bağı kesilen astsubayların sayısı 44, uzman çavuş sayısı 5 oldu.
 
2 emir subayı da atıldı
 
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ihraç edilenlerin arasında darbe girişimine katılan ve vurularak öldürülen eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in emir subayı Binbaşı Mehmet Akkurt ile Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin emir subayı Yarbay Murat Yılmaz da yer aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ihraç edilen subayların arasında Tayin Daire Başkanlığı’nda görevli bazı kişilerin yanı sıra Harp Akademisi’nde görevli öğretmen subaylar da bulundu.
 
Ünvanlarını kullanamayacaklar
 
Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarılanların rütbe ve memuriyetleri mahkûmiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemeyecek, bir daha kamu hizmetlerinde istihdam olamayacak.
 
Uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği gibi görevleri de sona erecek. İhraç edilenlerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek.
 
Kurumlarıyla bağı kesilen asker ve polisler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Bu kişiler hakkında ilgili bakanlık ve kurumlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak, pasaportları iptal edilecek.
 
Genelkurmay Başkanını Cumhurbaşkanı atayacak
 
Çıkarılan yeni KHK kapsamından alınan kararlara göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını bundan böyle Cumhurbaşkanı yapacak. “Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanları arasından olur" şartı da kalktı.
 
Kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması kararından ise geri adım atıldı. 27 Temmuz'da yapılan düzenlemede, sadece savaşta kuvvet komutanlıkları Genelkurmay teşkilatına dahil olacaktı.
 
Yeni KHK'da barış ortamında da komutanlıkların Genelkurmay Teşkilatı içerisine dahil olduğu belirtildi. Bu düzenlemenin muhalefetten gelen tepkiler üzerine yapıldığı ifade ediliyor.
 
CHP ve MHP daha önce yayımlanan kararnamelerde yer alan düzenlemelerin TSK'nin emir komuta zincirini bozacağı yönünde görüş bildirmiş, bunun üzerine bu iki partiyi ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım gereken hassasiyetin gösterileceğini söylemişti.
 
38 bin mahkûma tahliye!
 
Öte yandan tutuklanacak FETÖ’cülere yer açabilmek için cezaevlerindeki bazı mahkûmlar tahliye edilmeye başlandı. KHK ile 1 Temmuz'dan önce işlenen suçlarda koşullu salıverme 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı.
 
Koşullu salıverme şartlarında yapılan değişiklikle de, cezaevinde kalma süresi 3'te 2'den yarıya düşürüldü. Bu durum 38 bin kişiye tahliye yolunu açtı. İlk tahliyeler de 17 Ağustos itibarıyla başladı. 38 bin kişi bir yıl erken tahliye sevinci yaşarken bazı suçlar kapsam dışında bırakıldı. O suçlardan bazıları şöyle: Kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.
 
Toplam kapasitesi 187 bin 351 olan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı cezaevlerinde 17 Ağustos itibarıyla 213 bin 499 hükümlü ve tutuklu bulunuyordu. Yeni düzenleme ile 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki bu sayı 175 bin 499'a düşecek. 
 
Özel harekatçılar KPSS'siz alınacak
 
Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın, mülakatla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek.
 
Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. KHK'ya göre, özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, KPSS şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavlarıyla polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek.
 
Bu kişilerin, 28 yaşından gün almamış ve terhis tarihinden itibaren 36 aydan fazla süre geçmemiş olması gerekecek. Öte yandan, 2006 sonrasında 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri, 75 yaşında emekli olabilecek. Bu uygulama, 31 Aralık 2020'ye kadar devam edecek.
 
Çok kritik düzenlemeler var
 
Yeni KHK'larda yer alan kritik düzenlemeler yukarıdakilerle sınırlı değil. Düzenlemelerden bazıları da şu şekilde:
 
1- Özel Harekat Polisliği için KPSS şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları yeterli olacak.
2- Herhangi bir nedenle TSK'dan ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylar, gerekli şartları sağlamaları ve başvurularının uygun görülmesi durumunda TSK'da görevlendirilebilecek. TSK ayrıca, dış kaynaklardan da pilot temin edebilecek.
3- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kapatılarak yetkileri BTK'ya devredildi Böylece, istihbarat dinlemelerini yeni merkezi BTK oldu.
4- GATA hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredildi.
5 - KPSS'nin 2010'da uygulanan genel yetenek ve genel kültür sorularını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek.
6 - Malullük ve ölüm hali hariç olmak üzere en az dört yıl görev yapmadan TSK'dan ayrılanlar, atandıkları yeni rütbelerinin emeklilik de dahil olmak üzere hiçbir hakkından yararlanamayacak.
7 - 2006 sonrasında 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri, 75 yaşında emekli olabilecek.
 
Bu uygulama, 31 Aralık 2020'ye kadar devam edecek.
Yeni KHK ne getiriyor?
 
• 2 bin 692 kişi tasfiye edildi. 
• 38 bin tutuklu tahliye ediliyor. 
• Genelkurmay Başkanı'nı Cumhurbaşkanı atayacak.
• 2010 KPSS iptal edildi. 
• KPSS'siz Özel Harekât olunabilecek.
• Eski pilotlara TSK’ya dönüş yolu açıldı. 
• TİB kapatıldı. 
• GATA Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.
http://caferider.com.tr/khk-ile-genelkurmay-baskanini-cumhurbaskani-atayacak_h17560.html