Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşması ABD'yi fazlasıyla rahatsız etmiş görünüyor. Türkiye'nin Rusya'yla iyi ilişkiler tesis etmesini her zaman kendi çıkarlarına tehdit olarak değerlendiren ABD tarafı barış sürecini tersine çevirebilmek için her türlü yolu deniyor.
Bu konuda ABD medyasında çıkan yanlı haberlerde Türkiye ile Rusya arasında bir soğuk savaş yaşandığı iddia edildi. Kurucuları arasında 'Medeniyetler Çatışması' tezinin sahibi Samuel Huntington'un da bulunduğu Foreign Policy dergisine göre; Ankara ile Moskova'nın kamuoyu önünde balayı yaşamasına rağmen, kapalı kapılar ardında Suriye konusundaki soğuk savaş bütün hızıyla sürüyor.
ABD barışa çomak sokuyor
Foreign Policy'de Colum Lynch imzasıyla yayımlanan haberde, geçen hafta basına kapalı olarak yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya'nın Türkiye'yi Suriye konusunda ağır şekilde suçladığı öne sürüldü. İddiaya göre, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Türkiye'yi, Suriye'deki terörist gruplara silah göndermeye ve teröristlerin Suriye'ye geçişine izin vermeye devam etmekle suçladı.
Rus elçinin kapalı kapılar ardındaki suçlamasının kamuoyundan gizlendiğini belirtirken, bu olayın, iki ülkenin kamuoyu önünde savaş baltalarını gömmüş görünmekle birlikte Suriye konusundaki derin rekabetin aynı hızla devam ettiğini ortaya koyduğunu savundu. Foreign Policy, kısa adı CFR olan (Council of Foreign Relations) Dış İlişkiler Komitesi'nin gayri resmi yayın organı olarak değerlendiriliyor. Foreign Policy 2008 yılında yayınladığı 'Dünyanın ilk 100 entellektüeli listesinde' FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i birinci seçmişti.
Türkiye ile Rusya ortaklığı ABD'nin planlarını bozuyor
9 Ağustos'ta St. Petersbug'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbaşa görüşmeleriyle iki ülke arasında açılan yeni sayfa, sorunları diplomasiyle çözümü konusunda kararlılık mesajı niteliğindeydi.
Aynı zamanda Türkiye ve Rusya'nın iyi komşuluk ilişkileri kurmasıonın iki ülkeye de yararlı olacağı mesajları verilmişti. Şüphesiz bu görüşmede tüm anlaşmazlık konuları çözüme kavuşmamıştı. Ama başta Suriye sorunu olmak üzere tüm anlaşmazlıkların çözümü konusunda umutları yeşertmişti.
St. Petersburg zirvesinden sonra Türkiye ve Rusya'dan gelen açıklamalarda Suriye konusunda Türkiye'nin politika değişikliğine gidebileceğinin işaretleri verilmişti. 2011 yılında bu yana Suriye konusunda ABD çizgisinde takip edilen politikanın Türkiye'nin aleyhine olaylara sebebiyet verdiği gören Ankara için Rusya ile ortak atılan adımlar geç kalmış olmasına rağmen en doğru hamleler.
Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşması ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerde ortak hareket etmesi, sorunları çözücek ama ABD'nin bölge üzerindeki planlarını altüst edecek nitelikte.
Bundan dolayı ABD, Türkiye ile Rusya'nın düzelen ilişkilerine çomak sokmak için başta Foreign Policy gibi medya kuruluşlarına dezenformasyon amaçlı haber yaptırmak gibi her türlü yolu denemekten geri durmuyor.
AA