Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin arkasındaki isim olduğunu belirttiği Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili resmi başvurunun kendilerine ulaştığını, değerlendirme sürecinin başladığını açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD yönetiminin askeri darbe girişiminin araştırılması için gerekli tüm yardımlarda bulunacağını belirtti.
ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Gülen'in durumunu görüştüklerini de belirten Earnest, Türkiye'nin elektronik ortamda ABD'ye ulaştırdığı iade talebinin yetkililer tarafından incelendiğini belirtti.
Earnest, Gülen'in iade talebinin iki ülke arasındaki 'iade anlaşması' kapsamında değerlendirildiğini söyledi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BİR GECEDE OLMAZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili Türkiye'nin resmi başvurusuna ilişkin değerlendirmenin bir anda karara bağlanamayacağını ve zaman alacağını belirterek, "Gülen'in iade süreci bir gecede bitmez." dedi.
Toner, günlük basın toplantısında, başarısız darbe girişimi ve Gülen'in iade talebi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sözcü Toner, "Bu, bir gecede bitecek bir süreç değil" değerlendirmesinde bulunarak, "Süreç bu şekilde yürümüyor. Bu biraz zaman alacaktır." diye konuştu.
Bu sürecin iade anlaşmasına bağlı kalınarak devam edeceğini belirten Mark Toner, "Bu belgelerin neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
"KARARI YARGI VERECEK"
ABD Dışişleri Bakanlığında görevli üst düzey bir yetkili ise Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvurunun değerlendirmesi sürecine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.
Üst düzey yetkili, dosyanın, diğer benzer dosyalar gibi sıraya sokularak işlem yapılacağını, fakat bunun ne kadar zaman alacağını belirtmenin zor olduğunu söyledi.
Üst düzey yetkili, "Bu bağımsız hukuki bir süreç olacaktır. Burada kararı biz vermeyeceğiz, bağımsız bir savcı tarafından yürütülecek olan sürecin kararı yargı tarafından verilecektir." ifadelerini kullandı.