15-07-2016 tarihinde eklendi
Osmangazi'nin geçiş ücretleri kafa karıştırdı
Osmangazi Köprüsü'nden hiç araç geçmese bile devlet Otoyol AŞ'ye yıllık 584 milyon dolar ödeyecek. Bu da 17 yılda köprünün maliyetini karşılıyor...

Gebze İzmir Otoyol projesi kapsamında yapılan ve Körfez'in iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsü'nün geçiş fiyatları ile ilgili tartışmalar bitmiyor. Köprüden bayram süresince günlük ortalama 95 bin araç geçerken, devlet tarafından köprü için verilen araç garantisi de tartışma konusu oldu.
 
Eylül 2008'de yapılan sözleşmeye göre köprüden günlük geçen araç sayısı 40 binden az olursa eksik geçen araç başına devlet firmaya 40 dolar verecek. Ayrıca sözleşmede, körfez köprü geçiş ücreti olarak belirlenen 35 dolarlık bedel için 2008 yılı baz alınmış. Ücret her yıl ABD’deki tüketici fiyatları endeksindeki artış kadar yükseliyor. Haziran sonu 39 dolara ulaşan rakam yıl sonunda 40 doları bulacak. Bugün uygulanan 25 dolarlık (88.75 TL) geçiş ücreti ile 40 dolar arasındaki 15 dolarlık farkı devlet firmaya ödeyecek. Geçiş ücreti işletmeci tarafından indirilirse fark Hazine’yi ilgilendirmeyecek.
 
Devletin verdiği araç garantisinin 135 bin olduğu ve köprü bedavayken dahi geçen araç sayısının bunun altında kaldığı ve devletin zarara uğradığına ilişkin tartışma yaşanırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, köprü için verilen garantinin günlük olarak hesaplandığında ortalama 40 bin araca denk geldiğini belirtti. Yani bir anlamda bayramda geçiş günlük garanti rakamının iki katını aştı. Ancak geçiş garantisi günlük olarak değil yıllık olarak hesaplanacak. Yani 1 yılda araç geçiş sayısı 14.6 milyonun altında kalırsa Hazine aradaki farkı Nurol- Özaltın-Makyol-AstaldiYüksel-Göçay Grubu’nun sahibi olduğu Otoyol AŞ’ye ödeyecek.
 
Köprüden geçiş ücretleri 1'inci sınıf araçlar için 88,75, 2'nci sınıf 141,95, 3'üncü sınıf 168,60, 4'üncü sınıf 223,60, 5'inci sınıf 282,15, 6'ncı sınıf araçlar için ise 62,10 TL olarak uygulanıyor.
 
Sosyal medyada devletin şirkete yapacağı muhtemel ödemeler tepkilere neden oluyor. Ancak köprüden hiç araç geçmese bile Hazine'nin Otoyol AŞ'ye araç başına vereceği 40 dolar hesaplandığında yıllık 584 milyon dolara ulaşıyor. Bu hesapla devlet köprünün maliyeti kadar parayı firmaya 17 yılda ödemiş oluyor. Otoyol AŞ, Osmangazi Köprüsü 10 milyar dolara mal etmişti. Köprünün işletme süresi ise 22 yıl.
Geçiş ücretlerinde devlet garantisini destkleyenler ise hazinenin köprüyü 17 yıl taksitle ve faizsiz olarak yapıyor gibi kabul edilebileceğini savunuyor.
http://caferider.com.tr/osmangazi-nin-gecis-ucretleri-kafa-karistirdi_h17229.html