15-06-2016 tarihinde eklendi
Suriye’deki son gelişmeler
Şam’ın çevresindeki Zeynebiye bölgesinde dün meydana gelen iki bombalı saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Seyyide Zeynep -sa-kasabasındaki Diyabiyye kontrol noktası yakınında intihar saldırısı düzenlenirken Tin Caddesi’nde de bomba yüklü araç patlatıldı. Saldırılarda en az 20 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.
 
Seyyide Zeynep bu yıl 6. kez saldırıların hedefi oldu. Bu saldırıların bazılarını IŞİD üstlenmişti.
 
21 Şubat’ta da Zeynebiye’de düzenlenen çifte saldırıda 97’si sivil olmak üzere 134 kişi hayatını kaybetmişti.
 
Suriye Başbakanı Vail Halaki bir açıklama yaparak, Zeynebiye’deki bombalı saldırıları kınayıp, bu saldırılardan teröristlerin amacının ordu birliklerini zaferlerine yönelik ilgi ve dikkatleri başka bir noktaya çekmek olduğunu belirtti.
 
Halaki, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere terörizmi destekleyen ülkelerin Suriye’de sivillere yönelik vahşi saldırılardan sorumlu olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumdan, ülkelerin terörizme desteğinin önüne geçmesini istedi.
 
Terör örgütü IŞİD, önceki saldırılar gibi Zeynebiye’deki dünkü saldırılarının sorumluluğunu üstlendi.
 
Suriye’deki olaylar ve karışıklıklar, 2011 yılında batılı ülkeler ve bölgedeki gerici Arap ülkelerinin sihah gruplara para ve silah yardımıyla başladı ve böylece terörist grupların sızması yolu açılmış oldu.
 
Suriye Dışişleri  Bakanlığı da Zeynebiye’deki saldırının ardından Birleşmiş Milletler genel sekteri ve Güvenlik Konseyi başkanına gönderdiği eş iki mektup göndererek; özellikle sivilleri hedef alan tüm bu terör vahşetinin Erdoğan yönetiminin politikaları çerçevesinde meydana gelip, Türkiye yönetimiyle birlikte Suudi Arabistan ve Katar’ın mali ve askeri destekleriyle gerçekleştiklerinin altını çizdi.
 
Bakanlık resmi mektubunun sonunda özellikle BM ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplumdan Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere terörü destekleyen taraflara karşı caydırıcı etkin icraatlar alınmasını talep ederken, BMGK’nin terörle mücadele konusunda yedinci bent altında almış olduğu kararları hatırlattı.
 
Suriye’nin Rusya Büyükelçisi Riyad Haddat, uluslararası camiadan, Suriye halkı başta olmak üzere uluslararası güvenliği korumaya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.
 
Rusya Duma Meclisi’nde konuşan Haddat, Hıristiyanlar başta olmak bütün Suriyeli kesimlerin bu ülkedeki terörizm savaşından etkilendiği ve hedef alındığını belirtti.
 
Suriye’nin Rusya Büyükelçisi ayrıca, uluslararası camianın Suriye ordusunun terörizmle mücadeledeki rolünün önemini anladığını ve bugün Suriye ordusunun bölge ve dünya genelinde güvenlik teminatçısı olduğunu kaydetti.
 
Suriye’nin Rusya Büyükelçisi ayrıca, uluslararası camianın Suriye’ye terörist gönderen ve onlara silah desteği veren ülkelere karşı önlemler alması gerektiğini vurguladı.
 
Öte yandan Suriye ordu birlikleri Deyrez-Zor’un çevresindeki IŞİD teröristlerinin toplanma merkezlerine baskın düzenleyerek, çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi.
 
Başka bir haberde de Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi De Mitsura, Suriye barış görüşmelerinin düzenlenmeyeceğini söylediği ifade edildi.
 
De Mitsura, Suriye’de çatışan bütün tarafların siyasi geçiş anlaşmanın maddelerini kabul etmediği sürece, Cenevre’de barış görüşmelerinin gerçekleşmeyeceğini ifade etti.
 
De Mitsura ayrıca, Suriye yönetiminin bazı karşıtlarını serbest bırakma kararı aldığını aktardı.
 
parstoday
http://caferider.com.tr/suriyedeki-son-gelismeler_h17019.html