Brüksel’de 18 Mart’ta gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi’nde kabul edilen sığınmacı anlaşması 20 Mart’ta yürürlüğe girmiş, anlaşmayla Ege Denizi üzerinden yasadışı yollarla Yunanistan’ın Midilli, Sakız, Kos, Leros ve Samos adalarına geçen ve iltica başvuruları kabul edilmeyen sığınmacılar 4 Nisan’da Türkiye’ye geri gönderilmeye başlamıştı.
Türkiye’ye geri gönderilmek istemeyen yüzlerce sığınmacının Yunanistan’da iltica başvuru yapması nedeniyle duran geri gönderme işlemi, bugün yeniden başladı. Midilli adasındaki 45 Pakistanlı sığınmacıyı taşıyan feribot sabah erken saatlerde yola çıktı.
Gazetecilere bilgi veren bir Frontex’ten (AB dış güvenlik birimi) Ewa Moncure, sığınmacıların her birine bir Frontex görevlisinin eşlik ettiğini, ayrıca feribotta bir yedek ekibin de olduğunu belirtti. Feribotta, çevirmen ve doktorların da olduğunu belirten Moncure, “Yolsa sığınmacılara su ve kahvaltı verilecek. Herkes dönme kararı verdi. Hiç kimse uluslararası koruma talep etmedi” dedi.
Öte yandan yetkililer, ilerleyen saatlerde yine tamamı Pakistanlılardan oluşan ancak daha kalabalık olacağı açıklanan ikinci bir kafilenin daha Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.
Yunanistan’a son üç ayda 5 bin 317 Pakistanlı sığınmacı geldi, ancak Almanya’ya gitmek isteyen sığınmacıların büyük bir bölümü Yunanistan’da sıkışmış durumda. Bunlardan bir bölümü tutuldukları Midilli adasındaki Moria kampında geri gönderilmemek açlık grevine başladı, bir bölümü ise sınırdışı edilmeleri halinde toplu intihar edeceklerini söyledikleri bir mektubu kamptaki gönüllüler aracılığıyla gazetecilere ulaştırdı.
TÜRKİYE-PAKİSTAN GERİ KABUL ANLAŞMASI TBMM’DE KABUL EDİLDİ
Pakistanlı sığınmacıların Yunanistan’da yaşadıklarına ek olarak, Türkiye’de kalmaları da artık mümkün değil. Zira Türkiye ile Pakistan arasında 2010'da imzalanan geri kabul anlaşması dün gece TBMM'de kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda dün gece kabul edilen tasarının gerekçesinde Türkiye'nin önemli ölçüde yasadışı göçe maruz kaldığı ve bu göçmenler arasında Pakistanlıların da olduğu belirtilerek, bu anlaşmanın Türkiye'de yakalanan Pakistan vatandaşlarının geri gönderilmelerini hukuki güvence altına alacağı kaydedildi.