İYüksek Mahkeme, teskin edici özelliğiyle bilinen ve ülkede tartışma yaratan midazolamın idam cezalarının uygulanmasında kullanımına devam edilmesine 4’e karşı 5 oyla karar verdi.
Mahkeme kararının gerekçesini açıklayan Yargıç Samuel Alito, bu ilacın kullanılmasına karşı çıkan mahkumların, idam cezasının uygulanmasında anayasada belirtilen şartlara göre, daha az acı çektirecek alternatif bir yöntem göstermedikleri ve kullanılan ilacın belirgin şiddetli acı verdiğine dair delil bulamadıklarını kaydetti.
Yargıçlar Stephen Breyer ve Ruth Bader Ginsburg ise mahkemenin ilk önce “ölüm cezasının anayasaya uygun olup olmadığını” değerlendirmesi gerektiğini savunarak, karşı yönde oy kullandı.
Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz yıl idamlarda kullanılan ölümcül enjeksiyon metodunu inceleme kararı almıştı.
Avrupalı ilaç şirketlerinin, ABD’deki cezaevlerine, infazlarda kullandıkları ilaç satmayı reddetmesiyle Oklahoma'da ilk defa midazolamın da yer aldığı yeni bir karışım idamına karar verilen bir mahkumun infazında denenmişti.
Oklahoma Eyalet Hapishanesinde, midazolamın içinde bulunduğu ilaç kombinasyonunun, Clayton Lockett adlı 38 yaşındaki idam mahkumunun 43 dakika çırpınarak ölmesine neden olması ülkede tartışmalara yol açmıştı.
Lockett’in, infazdan önce kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi üzerine otopsi yapılmasına karar verilmişti.
ABD’de infaz sırasında mahkuma üç ilaç enjekte edildiği biliniyor. Mahkumun bilincini yitirmesi için verilen ilk ilacın son derece önemli olduğunu belirten insan hakları örgütleri, mahkum bilincini kısmen yitirdiğinde, diğer iki ilacın enjekte edilmesiyle dayanılması güç acı çekebileceğine ve bedeni felce uğrayacağı için de mahkumun çektiği acıyı işaret edecek hiçbir tepki gösteremeyeceğine dikkati çekiyor.
İnsan hakları savunucuları, cezaevi yetkililerinin farklı ilaçları mahkumlar üzerinde denemesinin insanlık dışı olduğunu belirtiyor.
ABD’de 32 eyalette ölüm cezası uygulanıyor. İdam zehirli iğne ile infaz ediliyor.