Kazakistan'ın başkenti Astana'da 12 - 13 Mart tarihleri arasında yapılacak zirvenin Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin katılmayacağı için ileri bir tarihe alınması Putin'le ilgili pek çok tartışmaya sebep oldu. Kazak yetkililerce Putin'in hasta olduğu iddia edilirken Rusya'da Devleti Başkanı'nın bir süredir basın önüne hiç çıkmaması kamuoyunun gündeminde. Kremlin ise resmi internet sitesinden Putin'in basına kapalı üç toplantıya katıldığını duyurdu.
Putin'in nerede olduğu tartışmaları sürerken asıl çarpıcı iddia ise Rus merkezli bir internet sitesinde yer aldı. Gezitter.org internet sitesinde yer alan habere göre bir süredir Kurân-ı Kerim okuyan Vladimir Putin İslam'ı din olarak seçti ve Müslüman oldu. İnterfaks Televizyonu'na dayandırılan habere göre Vladimir Putin'in basın danışmanı Dimitri Peskov da iddiaları doğrulayarak "Evet, Putin böyle bir karar aldı" ifadelerini kullandı. Azerbaycan merkezli yayın yapan internet sitesi Ans Press'e göre ise, Putin'in basın danışmanı Peskov, "Vladimir Vladimiroviç her şeyi bana danışmıyor ancak ben onu uzun süredir tanıyorum ve Kur'an okuduğunu biliyorum. Ben de aynı konuda meraklanıyorum ve ben de Kur'an okuyorum." şeklinde konuştu.
Ans Press'e göre Çeçenistan'ın Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Kadirov da mikro blog sitesi Twitter üzerinden yayınladığı mesajla Putin'in 'kafirlere ve münafıklara karşı cihad ilan edeceğini' öne sürdü. Putin'in Müslüman olduğunun bir süredir gündemde olduğunu söyleyen internet sitesine göre geçtiğimiz günlerde Kuzey Kafkasya'ya giden Devlet Başkanı Müşaviri Mihail Şevçenko, Kafkasya'daki Müslümanları Rus bayrağı altında toplanmaya çağırdı.
Öte yandan politik analist Sergey Makarov, "Putin'in kararı jeopolitik durumla da ilgili. Başkanımızın ana kaygısı Rusya'nın menfaatleri. Liberal Batı ahlaksızlığıyla kuşatılmış durumdayız ve İslam ülkeleri bizim için güvenilir müttefikler olabilir. Son tahlilde hepimiz tek Tanrı'ya inanıyoruz." dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un iddiaları doğruladığı öne sürülürken henüz ana akım medyadan konuyla ilgili güçlü bir teyit ya da yalanlama gelmedi.