Protestolar sürüyor
Halk, El Halife rejimi ile İngiltere arasındaki askeri anlaşmayı protesto etti
MANAMA – İngiltere'nin Bahreyn'deki askeri varlığını artırmayı öngören anlaşma Bahreyn halkı tarafından protesto edildi.
Bahryen'deki azınlık rejiminin, ülke toprakları ve karasularında İngiltere'nin askeri varlığını daha da güçlendirmesine izin vermesinin tepkileri sürüyor.
Sitra adasında binlerce kişi, El Halife rejimi ile İngiltere arasında yapılan söz konusu anlaşmayı gayri meşru ilan ederek protesto gösterisi düzenledi.
El Vifak Cemiyeti ve diğer muhalif hareketlerin öncülüğünde yapılan protesto gösterisinde El Halife rejimi ve İngiltere aleyhinde slogan atıldı.
Bahreyn'i yabancı güçlerin saldırı üssü haline getirecek anlaşmanın bölgedeki askeri dengelere etkisinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.
İngiltere, Bahreyn halkının özgürlük, adalet, insan hakları ve tam bağımsızlık talebiyle başlattığı mücadelenin El Halife rejimi tarafından bastırılması karşısında sessiz kalmakla eleştiriliyordu.
El Halife rejiminin, anlaşmayla varlığını borçlu olduğu güçlerden biri olan İngiltere'yi ödüllendirdiği ifade ediliyor.
- “El Halife, varlığını yabancılara borçlu”
Bahreyn halkının gayri meşru saydığı ve küçük bir aileden oluşan El Halife rejimi, varlığını sürdürebilmek için çareyi yabancı güçlere sığınmakta buluyor.
İngiltere'ye verilen son imtiyazla, bölgedeki yabancı saldırgan güçlerin askeri varlığı daha da artırılmış olacak.
Bahreyn'in Mina Selman Limanı'nda halihazırda deniz üssü olan İngiltere, anlaşma kapsamında buradaki donanma ve personel gücünü takviye edecek.
El Halife rejimi, aynı zamanda güvenliğini teslim ettiği ABD Deniz Kuvvetleri'nin 5. Filosu'na da ev sahipliği yapıyor.
ABD ve İngiltere'nin, Fars Körfezi'ndeki askeri üsleri, bölgenin enerji kaynaklarının sömürülmesinde önemli görevler üstleniyor.
İran, bölgenin güvenliğinin yine bizzat bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini belirterek yabancıların askeri varlıklarına karşı çıkıyor.
- “Halka rağmen iktidar”
Fars Körfezi'nin ada ülkesi Bahreyn'in yaklaşık 1.5 milyonluk nüfusunun yüzde 80'e yakınını Şii Müslümanlar oluşturuyor.
Halk desteğinden mahrum azınlıktaki El Halife rejimi, iktidarını korumak için binlerce kişiyi vatandaşlıktan çıkarırken, son birkaç yılda 100 bin yabancıya vatandaşlık hakkı verdi.
Halkın 14 Şubat 2011'de başlattığı hak ve hukuk mücadelesini askeri yöntemlerle bastırmaya çalışan monarşi rejimi, çareyi paralı yabancı askerleri ülkeye getirmekte buldu.
El Halife rejimi, Suudi Arabistan, Pakistan ve diğer bazı körfez ülkelerinden getirttiği paralı askerlerle halk devrimini engellemeye çalışıyor.
Uluslararası insan hakları savunucusu kurum ve kuruluşlar tarafından kınanan rejim, aralarında gazetecilerin de bulunduğu binlerce kişiyi hala hapishanelerde tutuyor.
Bahreyn halkı, yabancıların himayesindeki monarşi rejimini devirmek için 4 yıl önce başlattığı devrim hareketine yüzlerce kurban verdi.
|
|