Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi, 3 saat sürdü.
Güvenlik Zirvesi'ne Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay Hareket Dairesi Başkanı, komutanlar ve bürokratlar katıldı. Haritaların masaya yatırıldığı toplantının ana gündemi IŞİD konusu oldu.
TÜRKİYE, KOALİSYONDA MÜTTEFİKLERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK
Zirvede özellikle Amerika Birleşik Devleti (ABD)'nin dile getirdiği söz konusu koalisyonda Türkiye'nin ne şekilde yer alacağı değerlendirildi. Zirveden ayrıca Türkiye'nin koalisyonda müttefikleri ile işbirliği yapacağı konusunda bazı kararlar da çıktı. Bu kararlardan biri Türkiye'nin bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı mücadele konusunda müttefikleri ile yürüttüğü politikaları devam ettireceği kararı oldu. Bu kapsamda istihbarat paylaşımının başta ABD olmak üzere, koalisyon güçleri ve IŞİD'in karşısında yer alan her ülke ile devam edeceği de kararlaştırıldı.
"UÇUŞA YASAK BÖLGE"NİN NASIL OLUŞTURULACAĞI KONUŞULDU
Güvenlik Zirvesi'nde ayrıca sınır güvenliği konusu da detaylı olarak tartışıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin sınır güvenliği konusunda yaptığı çalışma ile Türkiye'nin geçen hafta muhataplarına dile getirdiği ve muhataplar tarafından kabul edilen sınırda oluşturulacak uçuşa yasak bölge hususunda atılan adımlar zirvede ele alındı. Uçuşa yasak bölgenin nerede oluşturulacağı, ne kadar derinlikte olacağı, ne kadar alanı kapsayacağı ve koalisyon güçlerinin uçuşa yasak bölgenin güvenliğini nasıl sağlayacağı konuşuldu. Suriye ve Irak başta olmak üzere mevcut bölgelere yapılacak olan insani yardım ve lojistik destek konusu da Güvenlik Zirvesi'nde haritalar üzerinden raporlar ile ele alındı. Çankaya Köşkü'ndeki Güvenlik Zirvesi'nde ulusal güvenlik ve terör ile mücadele konuları da masaya yatırıldı. Okullara yönelik saldırılar ve bu konuda ne gibi adımlar atılacağı zirvede değerlendirildi. Çözüm süreci ve yol haritası da zirvede konuşulan gündem maddeleri arasında yer aldı.
Güvenlik Zirvesi'nde alınan kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rapor halinde sunulacağı ve bu raporun önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bizzat cumhurbaşkanı tarafından muhatapları ile konuşulacağı bildirildi. (Hürriyet)