Çin, ABD'nin Çin ordusu mensubu beş kişiye yönelttiği 'şirketleri siber casusluk yönetimiyle takibe alma suçlamasını' reddetti.
Pekin, 'hiçbir zaman siber casusluk faaliyetlerine bulaşmadıklarını ve katılmadıklarını' belirtip suçlamaların her iki ülke arasındaki işbirliğine zarar verebileceğini söyledi.
ABD'li savcılar Çinli yetkilileri, bilgisayar korsanlığı yaparak özellikle nükleer enerji, demir-çelik ve güneş enerjisi sektörlerinde faaliyet gösteren ABD'li şirketlerin ve bir işçi sendikasının bilgilerini çalmakla tıklayın suçladı.
Bşsavcı Eric Holder basın açıklamasında öne sürülen ihlallerin "sert bir yanıt verilmesi" gerektiğini ifade etmişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Washington'a "derhal hatasından dönmesi" ve suçlamaların kaldırılması uyarısında bulundu.
Çin resmi haber ajansı Şinhua'nın aktardığına göre bakanlık sözcüsü Qin Gang, suçlamaların 'temelsiz olduğunu ve gizli bir amaç güttüğünü' söyledi.
Sözcü, Çin'in Nisan ayında kurulan Çin-ABD Siber Çalışma Grubu'nu da askıya alma kararına vardığını dile getirdi.
Çin-ABD Siber Çalışma Grubu askıya alındı
Qin, "Siber güvenlikle alakalı sorunların diyalog ve işbirliğiyle çözümü için ABD'nin samimiyetsiz davrandığı gerçeği göz önünde bulundurularak Çin, Çin-ABD Siber Çalışma Grubu'nun faaliyetlerini askıya alma kararına varmıştır" dedi.
Açıklamada, "ABD'yi yaptıklarını net olarak açıklaması ve bu tip faaliyetlere derhal son vermesi konusunda uyarıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Sözcü aksi halde Çin'in de tepki göstereceği uyarısında bulundu fakat detay vermedi.
ABD savcıları, United States Steel Corp, Alcoa ve Allegheny Technologies şirketlerinin bilgisayar korsanlarının saldırısına maruz kaldığını belirtmişti.
Bu kararla birlikte ABD ilk kez yabancı ülke vatandaşları için siber casusluk suçlamasında bulunmuş oldu.
ABD Ulusal İstihbarat Tahmini raporunda, siber casusluğun ülke ekonomisine 24 ila 120 milyar dolar maliyet çıkardığı ve Çin'in uzak ara en çok siber casusluk faaliyeti yürüten ülke olduğu belirtiliyor.
|
|