Rusya’nın San-Petersburg kentinden bilim adamları stres ve bağışıklığın sağlamlaştırılması için yeni bir yöntem uyguladılar.
Yöntem, suya dalan memelilerin yıllarca süren izlenmesine dayanıyor. Bilim adamları, soğuk suya dalmanın gerginliği gidermeye ve organizmanın koruyucu güçlerini işler hale getirmeye yardım ettiği sonucuna vardı.
San-Petersburg üniversitesinden biyologlar birçok yıl içinde su samuru, Güney Amerika kunduzu, misk sıçanı ve başka dalış yapan memelileri birçok yıl boyunca izlemekteler. Suya dalırken hayvanlar, insanların hissettiklerinden farklı olmayan aşırı etkilerin etkisine uğruyor. Fakat evrim yıllarında hayvanlar kan dolaşımı sisteminin korunması için tam bir kompleks geliştirmiş oldular.
Suya dalış sırasında hayvanlar oksijenin daha ekonomik tüketimine geçiyor. Onların kalp ritmi yavaşlıyor. Sonuçta kan dolaşımı yavaşlıyor. Organizma kanı yeniden dağıtıyor: eller ile ayaklardan kan, oksijen yetersizliğine en az dayanıklı organlar olan kalp ile beyine hücüm ediyor. Su yüzeyine çıktığı sırada aksi bir süreç meydana geliyor: kan, beyin ve kalpten geri çekiliyor. Tüm bunlar, bir bütün olarak organizmaya olumlu etki yapıyor.
Araştırmalar seyrinde böyle mekanizmalara insanın da sahip olduğu anlaşıldı. Bilim adamları bu mekanizmayı dalış refleksi adlandırdı. Fakat bu refleksi meydana getirmek için suya tam olarak dalışa gerek yok. Bunun için soğuk suya yüzün batırılması yeterli sayılır. Suyun derecesi, oda sıcaklığından 10-12 derece daha düşük olması şarttır. Fakat yöntemdeki başlıca şey, Petersburglu bilim adamları tarafından geliştirilen solunum sistemindeki gecikmeler.
Doktorlar, böyle dalış sırasında kalp atışının hızı iki kat azaldığını kaydediyor. Ayrıca dalış refleksi stresten koruma sistemini aktifleştiriyor ve organizmayı tüketen adrenalinin aşırı derecede boşaltımını sınırlıyor.
Yüzün soğuk suya batırılması tahikardi atağını kaldırabilecek ve bağışıklığı yükseltebilecek. Spor yapmaları yasaklanan insanlar da yeni yöntem sayesinde sağlıklarını sağlamlaştırabilecekler. Fakat yöntem geliştirmecileri, şu uyırıda bulunuyor: dalışlara başlamadan önce doktora danışmalı. Doktor, dalışların rejim ve sıklığını belirlemeye yardım edecek.
|
|