24-04-2014 tarihinde eklendi
ABD Erdoğan'ın 1915 açıklamalarından memnun
Olumlu bir adım

 
Washington, “Başbakan Erdoğan’ın 1915’te Ermeniler’in çektiği acıları tarihi bir şekilde onaylamasını memnunlukla karşılıyoruz” diyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada bunun “gerçeklerin tamamen, dürüstçe ve adil bir şekilde tanınması yönünde olumlu bir adım olmasını ve Türkler’le Ermeniler arasındaki uzlaşma sürecini ilerletmesini umduklarını” söyledi.

24 Nisan'dan Beklenti

Bu yıl da her yıl olduğu gibi Beyaz Saray'ın 24 Nisan günü için bir Başkanlık açıklaması yapması bekleniyor, ama bunun önceki yıllardan büyük bir farkı olması beklenmiyor.

Yani sözcük seçiminde bu yıl da 'soykırım' değil, önceki yıllara benzer şekilde bir açıklama gelecek muhtemelen.

2015 yılındaki dengeleri ise, özellikle ara seçimin yapılacağı bir yılda şimdiden tahmin etmek güç.

Ünlühisarcıklı'ya göre ise, her halükarda daha çok kan kaybetmesi neredeyse kesin olan Demokratlar düşünüldüğünde, Başkan Obama'nın seçim sonrası ''siyasi sermayesini harcaması gereken başka yerler de olacak. Türkiye'nin durumu ise kırılgan olacak. Bu koşullarda açıkçası 2015'de bir kaza olabilir ABD'de.''



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağladı.

'Soykırımı inkâr' davasında Doğu Perinçek'i haklı bulan mahkeme, İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, mahkeme, bu kararın her türlü manevi zararı karşıladığı, bu nedenle manevi tazminata gerek olmadığı kararını verdi.

Mahkeme, Perinçek'in dava süresince avukatıyla görüşmesine izin verilmediği ve İsviçre yargısının kararlarında ayrımcı bir tutum sergilediği yönündeki itirazlarını ise oybirliğiyle reddetti.

AİHM, hassas ve tartışmalı konularda da fikir beyan etmenin ifade özgürlüğünün temel unsurlarından olduğuna dikkat çekti.

Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında katıldığı konferanslarda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesine karşı çıkmış bunun bir ‘uluslararası yalan’ olduğunu öne sürmüştü.

Lozan mahkemesi Perinçek'i ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu.

AİHM'in söz konusu dava ile ilgili kararının, bu konuda yasa çıkartmak isteyen ülkeleri bağlayacak olması açısından emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'soykırımı inkar' davasında Doğu Perinçek'in haklı buldu. Mahkeme İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

http://caferider.com.tr/abd-erdogan-in-1915--aciklamalarindan-memnun_h11552.html