ABD'nde (ABD) faaliyet göstermekte olan Musevi derneklerine senelik yapılan toplam bağış tutarının 26 milyar dolar olduğu belirlendi.
ABD faaliyet gösteren Musevi sivil toplum kuruluşlarına çeşitli şirketler tarafından gerçekleştirilen senelik bağış miktarının yaklaşık olarak 26 milyar dolar tutarında olduğu ve bu miktardan en büyük payın ise İsrail'li yardım kuruluşlarının aldığı belirlendi.
ABD Musevi toplumu tarafından yayınlanan haftalık Forward dergisinde yer alan ve bu alandaki en kapsamı geniş ve ilk çalışma özelliği de taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'nin (ABD) dış ve iç siyaseti olmak üzere bir çok alanda etkili olan ve siyasetlerin belirlenmesinde lobi faaliyetleri yürüten Musevi sivil toplum örgütlerinin senelik gelirlerinin 26 milyar dolar olduğu belirlendiği açıklandı.
Araştırmada elde edilen bulgular, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'nde faaliyet gösteren 3.000 600 Musevi sivil toplum örgütünün vergi muafiyeti için devlete sundukları bilgilerden ve kuruluşlarla yapılan müzakerelerden edinildiği öğrenildi.
ABD'de sivil toplum kuruluşlarına yapılan yardımlar vergiden düşüldüğü için şirketler tarafından Musevi kuruluşlarına yapılan bağışlar, direk Musevi toplumu ve İsrail'e yardıma dönüştürülüyor.
-Yapılan bağışlarda aslan payı İsrail'in
ABD'de ara ara tartışma konusu da olan ancak şimdiye kadar hiç bir kapsamı geniş bir araştırma yapılmayan Musevi derneklerine yapılan bağışların, ilk defa olarak bu düzeyde kapsamı geniş bir şekilde incelendiği ve raporlaştırıldığı ifade ediliyor.
Ülkede vergiden düşülerek yapılan 26 milyar dolarlık tutardan aslan payının ise İsrail'e yardım için kurulan kuruluşlar tarafından alınıyor.
Yapılan araştırma sonucunda buna göre toplanan bağış paralarının yüzde 38'i İsrail'e yardım için kurulan kuruluşlara, yüzde 20'si ise eğitime, geriye kalan yüzde 20 lik bölümü ise sağlık ve sosyal hizmetlere gittiği tespit edildi.
Araştırmada, Sinagog ve dini kuruluşlara yapılan yardımların bu 26 milyar dolar içinde bulunmadığı belirtilirken, bunun nedeninin ise dini kuruluşların mali bilgilerini paylaşmak zorunda olmaması olarak gösteriliyor. AA