26-02-2014 tarihinde eklendi
Ekonomisi gelişmiş ülkelerde ömür de uzayacak


 2050 yılına doğru 120 yıllık ömür süresi, ekonomileri gelişmiş ülkeler için norma haline gelecek.

Rusya Devlet Duması Bilim ve Yüksek Teknolojiler Komitesi Başkanı ve Rusya Bilimler Akademisi üyesi Valeriy Çereşnev’ın bu iddiası öncelikle insanların ortalama 80 yıl yaşadığı ülkeler için geçerli.

Ortalama yaşam süresi farklı bölgelerde farklı oluyor. Günümüzde en az Svaziland, Angola ve Mozambik sakinleri yaşıyor. Ortalama 40 yıl. En çok Andorra ve Japonya halkları yaşıyor, ortalama 80 küsur yıl. Geri kalan iki yüz ülke, bu gruplar arasında yer alıyor. Çevre durumu, ekonomik gelişme ve sağlık alanının düzeyine göre insanlar daha fazla veya daha az yaşıyor. Ancak ortalama yaklaşık 120 yıl yaşayabilirdi.

Bu, evrim sürecinde insana ayrılan süredir. Sovyet fizyolog Aleksandr Bogomolets, daha 1930’lu yıllarda çıkardığı teoride, memelilerin yaşam süresinin boy uzama devrinin 5-6 katsayı ile çarpmasına eşit olduğunu öne sürmüştü. O dönemde bilim adamının bu teorisi alay konusu olmuştu, fakat sonraki araştırmalar onu haklı çıkardı. Rusya Bilimler Akademisi üyesi Tıp Doktoru Valeriy Çereşnev anlatıyor:

“Örneğin erkeklerin boyu 25, kadınların ise 20 yaşına kadar uzuyor. Bu aşamada iskeletin kemikleşmesi süreci yaşanıyor. Bu rakamları 5 çarparsak 100 ila 125 rakımı elde ederiz. Bu kural, birçok hayvanda tekrarlanıyor. Köpekler, 1,5-2 yaşına kadar uzuyor ve ortalama 9-10 yıl yaşıyor. Atlar, 4 yaşına kadar gelişiyor, 25 yıl yaşıyor. Kısalma, beşte bir oranında olabilir, stresli durum, olumsuz çevre koşulları ile ilgilidir. Normal koşullarda yaşanırsa, yani temiz çevre, iyi beslenme, sağlıklı yaşam tarzı koşullarında insanın ortalama yaşam süresi 100-110 yıl olmalı.”

Bu teoriye dayanan akademisyen Çereşnev, insanların günümüzde bile 80 yıl yaşadığı ülkelerin mevcut genç kuşaklar için 100. doğum gününün norm olacağı tahmininde bulundu. Rusya şimdilik bu tahminlerin dışında kalıyor. Ülkemizde bugün ortalama yaşam süresi 72 yıl. Rusya’da ortalama yaşam süresinin son on yılda sürekli artış gösterdiği göz önüne alınırsa 10 yıl sonra söz konusu tahminin sınırları içinde yer alacağı umudu var.

Her neyse, gerontologların bazıları akademisyenin iyimserliğini paylaşmıyor. Elverişli koşullarda insanın ortalama yaşam uzunluğunun artığını kabul ediyorlar, fakat 120 yılın norm değil son nokta olduğunu savunuyorlar. Avrupa Gerontoloji ve Geriatri Birliği Başkanı ve Rusya Tıp Bilimleri Akademisi muhabir üyesi Vladimir Havinson anlatıyor:

“Evrim açısından insanın maksimum ömür uzunluğu 110-120 yıldır. Bugün itibariyle dünyada yaşları 110 ila 115 olan yalnız 88 kişi yaşıyor. Ortalama ömür uzunluğu ise 82-86 yıl. Bu rakam, gelişmiş altyapı, kaliteli modern tıbbi bakıma sahip ekonomik açıdan gelişmiş ülkeler için geçerli. Bu yüzden, ekonomileri ve ekolojilerinin gelişmiş olduğu ülkelerde ortalama ömür uzunluğunun önümüzdeki yıllarda 90 ila 95 yıla çıkacağını tahmin ediyorum. 110-120 yıl ise, maksimumdur. İnsanların tümü maksimuma kadar yaşayamayacak.”

Buna rağmen Avrupa’nın baş gerontologu, uzun bir ömür yaşamak isteyenlere birkaç tavsiyede bulundu:

“Ömrü uzatmak için kalori alımı sınırlandırılmalı. Doğru beslenme çok önemli bir ilaçtır. İkincisi, antioksidan ve vitaminlerin doğru şekilde kullanılması gerekir. Sonra, genlerin etkinliğini düzene sokan protein molekülleri olan peptidlerdir. Peptidlerin ömür uzunluğunu yüzde 30-40 oranında arttırmaya olanak sağladığı artık kanıtlanmıştır. Bu, tüm canlıların sahip olduğu bir kaynaktır.”

Sözü geçen araçlar kompleksi, uzun bir hayat yaşamak dışında beden gücü ve açık bir zihin korumaya yardımcı oluyor. Bunlar olmadan uzun yaşam sevinç getirmeyebilir.

http://caferider.com.tr/ekonomisi-gelismis-ulkelerde-omur-de-uzayacak_h11210.html