14-01-2014 tarihinde eklendi
Suriye'ye savaşa gidenler neyi paylaşamıyor?
Analistler nasıl değerlendiriyor?

 Suriye’li askeri analist Salim Harba, muhalifler arasındaki ilişkilerin böyle senaryoya göre gelişmesinin öngörülebildiğini kaydederek şunu söyledi:

‘Şu an ayrı terör grupları arasında yaşanan çatışmalar Suriye krizinde hükümet ordusunun gösterdiği başarıların sonucudur. Hükümet birlikleri militan ve sponsorlarının planlarını bozmayı başardı. Ayrıca Suriye halkının çoğu direşkenlik gösterip bu krizde meşru yetkilileri desteklemiş oldu. Bütün bunlar militanlar safında çelişkiler ve anlaşmazlıkların meydana gelmesine neden oldu. Aşırılar yine de terör ve şiddetin en etkili yöntemin olduğu, yaptığı vahşi cinayetlerin normal olduğu görüşünde birleşiyorlar. Ama şimdiden bu yöntemleri birbirlerine karşı da kullanmaya başladılar. Bölge ülkelerinden teröristlere sponsorluk yapan olanlar arasındaki anlaşmazlıkların da bunda büyü payı vardır elbette’.
‘Natsionalnaya Oborona’ (‘Ulusal Savunma’) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko da aynı görüşte:

‘Militanların tek komutanlık merkezi yoktur. Dolayısıyla muhalif komutanların finansal ve siyasi çıkarları birbiriyle çatışıyor. Bütün bunlar nedeniyle herkes şimdiki durumdan kendi yararına faydalanmaya çalışıyor. Sonuçta çatışmalar meydana geliyor. Suriye’li militanların bir fikir için değil maddi çıkarları için savaşmaları yüzünden ortak bir amaca ulaşamıyorlar’.

Uzmanların sözlerine göre hiç bir tedbir alınmazsa Suriye’nin militanların kontrolü altında bulunan bölgelerindeki kaos durumu daha da kötüleşecek. Bu bağlamda uzmanlar Cenevre-2 Konferansı’nı umutla bekliyorlar. İgor Korotçenko şunu söyledi:

‘Elbette her şey konferansın sonuçlarına bağlı olacak. Tahminler yine de iyimser şekilde yapılıyor. Konferansın başarılı olması için gereken tüm şartlar var. Bununla beraber terörizm sorununa Cenevre 2’den sonra da büyük dikkat verilmesi gerekecek. Aşırıların yok edilmesi gerekecek. Asıl mesele bu durumda Suriye krizinin sponsorlarının nasıl davranacaklarıdır. Eğer militanlara verdiği desteği keserse terörizm sorunu 3-4 ay, en fazla yarım yıl içerisinde çözülebilecek’.

Ama bu, Beşar Esad’ın büyük bir ihtimalle iktidarda kalacağı anlamına gelir. Bununla beraber bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde düzenlenen Suriye’nin Dostları Grubu toplantısı katılımcıları şimdiki Suriye Devlet Başkanı’nın ülkenin geleceğinde yerini görmediklerini bir kez daha ifade ettiler. Bu yüzden de Cenevre 2 Konferansı olumlu şekilde sonuçlansa bile ABD ve Avrupalı ve Arap müttefiklerinin Suriye’ye silah sevkiyatları ve militanları gönderme uygulamasından vazgeçeceği şüpheli.

 

http://caferider.com.tr/suriye-ye-savasa-gidenler-neyi-paylasamiyor-_h10979.html