18-12-2013 tarihinde eklendi
CPJ'in raporunda Türkiye yine sınıfta kaldı
Tutuklu gazeteciler listesinde Türkiye yine birinci

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye'nin dünyada en çok sayıda gazeteciyi hapse atan ülkeler sıralamasında iki yıldır üst üste birinci olduğunu açıkladı.



Kuruluşun bugün yayımladığı özel rapora göre, listede Türkiye'yi, İran ve Çin izliyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin raporu, 2013 yılında dünyadaki hapis gazetecilerin yarısından çoğunun Türkiye, İran ve Çin'de olduğuna işaret ediyor.

2013 yılında mesleki faaliyetlerinden dolayı hapsedilmiş 211 gazeteci tespit eden CPJ, bunun 232 gazetecinin hapiste olduğu 2012'den sonra kayda geçen "en kötü ikinci yıl" olduğunu belirtiyor.

Kuruluşa göre, Türkiye hapishanelerindeki gazeteci sayısı, bazılarının tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmeleriyle, 49'dan 40'a indi.

Bazıları ise, sanıkların hapis kaldıkları uzun süre göz önüne alınarak serbest bırakılması sağlayan yeni yasa değişikliklerinden yararlandılar.

CPJ'in hapishanedeki gazeteci sayımını sona erdirdiği 1 Aralık gününün ardından serbest bırakılan gazeteciler de bulunduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay 9 Aralıkta serbest kalmıştı.

Ancak, CPJ, gene de, Türk yetkililerin halen, onlarca Kürt gazeteciyi terörizmle ilişkili suçlamalar dâhilinde, başka gazetecileri ise hükumet karşıtı komplolara karıştıkları iddiasıyla hapiste tuttuğunu belirtiyor.

Mısır ve Suriye'deki durum

Mısır'da 2012 yılında hapiste hiç gazeteci yokken, bu yıl beş kişinin cezaevinde olduğunu belirten kuruluş, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013 günü devrilmesinden sonra göreve gelen ordu destekli hükümetin düzinelerce yerel ve yabancı gazeteciyi gözaltına aldığını ancak bu gazetecilerden birçoğunun serbest bırakıldığını söylüyor.

Suriye'de Beşar Esad hükumetinin hapiste tuttuğu gazeteci sayısının geçen seneye göre 15'ten 12'ye düştüğünün altını çizen CPJ, ancak bu hapishane sayımının kaçırılan ve silahlı grupların elinde oldukları sanılan düzinelerce gazeteciyi kapsamadığını belirtiyor.

Gazetecileri hapseden ülkeler arasındaki ilk 10 sıranın geri kalan basamaklarında Eritre, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ve Özbekistan'ın bulunduğu belirtiliyor.

Kuruluş, kaybolan veya suç çeteleriyle militan gruplar gibi devlet olmayan oluşumlar tarafından kaçırılan gazetecileri hapishane sayımında yer vermiyor.

Bu vakalar "kayıp" veya "kaçırılmış" olarak kayıt altına alınıyor.

http://caferider.com.tr/cpj-in-raporunda-turkiye-yine-sinifta-kaldi_h10813.html