05-12-2013 tarihinde eklendi
Irak Başbakanı Maliki Ruhani'yle görüştü
Maliki Ruhani ve Ayetullah Hamanei ile görüştü

   İran’da temaslarda bulunan  Irak başbakanı Nuri el’Maliki, İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yolları ve Suriye başta olmak üzere bölge meselelerinin ele alındığı görüşmede, İslami İran  cumhurbaşkanı; İran’da yeni hükümetin siyasetlerinin  başta Irak olmak üzere komşular ve bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmenin öncelikli siyasetlerinden olduğunun altını çizerek; bunun İran için bir strateji olduğunu ve Irak’la da aynı doğrultuda  ilişkileri geliştireceğini zira ikili ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülke halkı ve bölgenin yararına olacağını söyledi.

Ruhani, iki ülke arasında  ticari, iktisadi, siyasi alanların dışında  çevre sağlığı konusunda da işbirliğinin zaruretine vurgu yaparken bu konuda İran’ın  her türlü işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

İslami İran cumhurbaşkanı Suriye meselesine de değinerek, Suriye meselesi ve Cenevre-2 Konferansı’nın her şeyden önce  teröristlerin bu ülkeden çıkartılmasının gerekli olduğunu belirtti ve ayrıca Suriye’de önkoşulsuz, serbest seçimlerin yapılması için ortamın hazırlanması gerektiğini söyledi.

Ruhani ve Maliki arasında gerçekleşen sözkonusu görüşmede Irak başbakanı Maliki de, İran’la başta iktisadi olmak üzere her alanda ilişkilerin gelişmekte olduğunu belirtirken İran’la her alanda ilişkileri geliştirmekten yana olduklarını söyledi ve “İran’da yeni hükümetle bölgesel sorunların  çözümü konusunda da  işbirliğini geliştirme umudundayız” dedi.

Irak başbakanı Maliki, İran ve 5+1 grubu arasında sağlanan nükleer anlaşmanın bölge ve bölge ötesinde olumlu bir havanın oluşmasına vesile olduğunu belirtirken, “İran ve 5+1 grubu arasında sağlanana anlaşma hem İran için hem de diğer ülkeler için değerlidir. Zira Irak hükümeti, sözkonusu anlaşmanın uzun vadede bölgenin sebat ve güvenliğinde de çok olumlu etkisinin olacağına inanmaktadır” dedi.

Irak başbakanı Maliki, İran ve Irak arasında iyi bir koordinenin olduğunu belirterek, iki ülkenin bölgenin sorunlarını  çok iyi  algıladığını belirtti ve “bölge sorunları, itidal ile ve bölge ülkelerinin kendi aralarında çözümüyle mümkündür ve bu bölge için daha iyidir” dedi.

İran’a bir heyetle gelen Irak başbakanı Maliki, İran’da başta İslam inkılabı rehberi olmak üzere cumhurbaşkanı ve diğer üst düzey İranlı yetkililerle bir dizi görüşmelerde bulunuyor.



İran İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei,  İran ve Irak ilişkilerinin ilerletilmesi ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi doğrultusunda hiçbir engelin olmadığını söyledi.

İslam inkılabı rehberlik sitesinin haberine göre, Ayetullah Hamenei, bugün Tahran’da Irak başbakanı Nuri el’Maliki’yi kabulünde yaptığı açıklamada, İran ve Irak arasında siyasi ve iktisadi ilişkilerin güçlendirilmesi gereğinin önemine temas ederken,   iki ülke ilişkilerinin  her alanda geliştirilmesi için  çok büyük potansiyelin olduğunu belirtti ve “İran ve Irak ilişkilerinin  her alanda ilerletilmesi ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi önünde  hiçbir engel  yoktur’ dedi.

İran’da bilim alanında özellikle son yıllarda  çok büyük ilerlemelerin olduğunu belirten İslam inkılabı rehberi, İran’ın bu alandaki tecrübelerini Irak’a vermeye hazır olduğunu ve böylece Irak’ın da İran’ın bu tecrübelerini   ilerleme ve kalkınma için kullanabileceğine temas etti.

Irak hükümetinin icraatlarını  olumlu olarak değerlendiren İslam inkılabı rehberi, “sizin bugün ülkenizde yaptığınız  faaliyetleriniz ve hareketiniz son derece değerlidir ve elbette Irak’ın ihtiyacı bundan çok daha fazladır” dedi.

Ayetullah Hamenei, Irak cumhurbaşkanı Celal Talabani için de, İran İslam cumhuriyetinin samimi ve iyi bir dostu olarak nitelerken onun için sağlık ve selamet içinde olmasını temenni etti.

Sözkonusu kabulde Irak başbakanı Maliki de, İran’a teşekkür ederken; İran’a yaptığı ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin her alanda gelişmesi ve kalkınması için  çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

http://caferider.com.tr/irak-basbakani-maliki-ruhani-yle-gorustu_h10737.html