05-11-2013 tarihinde eklendi
Cilt kanserinde kan tahlili umudu


İngiltere'de yapılan bir araştırma, cilt kanseri hastalarında kanserin yayılıp yayılmadığını basit bir kan tahlili yoluyla tespit etmenin mümkün olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları, İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsü (NCRI)'nin Liverpool'da düzenlediği konferansta açıklandı.

Cilt kanseri melanomun, bir kez yayılmaya başladığında teşhis ve tedavisi çok zor.

İskoçya'nın Dundee Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kandaki DNA'da TFP12 gen seviyesini ölçme yoluyla bu sorunun çözülebileceğine inanıyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı, bu bulguların daha hızlı teşhis ve yeni tedavilere yol açabileceğini vurguladı.

Dundee Üniversitesi'nde araştırmayı kaleme alan Onkolog Dr Tim Crook, en ciddi cilt kanseri olan melanomun yayılmaya başlayıp başlamadığını tespit etmenin oldukça zor olduğunu ifade etti.

Crook, "Kan tahlili, hem hastalığın yayılmaya başlayıp başlamadığını erkenden tespit etmek, hem de ne kadar ilerlediğini öğrenmek için basit ve doğru bir yöntem... Böylece kanseri yeni yayılmaya başlamış birinin hastalığı yenme şansı büyük oranda artacaktır. " dedi.
Yeni tedaviler

Melanom teşhisi konmuş her 10 kişiden 8'i artık teşhisten sonra en az 10 yıl daha yaşıyor. Fakat uzmanlar, kanseri diğer organlara yayılmış hastalar açısından yapılacak çok iş olduğunu belirtiyor.

NCRI başkanı ve Kanser Araştırmaları Vakfı genel müdürü Dr Harpal Kumar, Liverpool'daki konferansta açıklanan araştırmanın önemli olabileceğini kaydetti.

"Bu çalışma, daha hızlı teşhis ve yeni tedavi potansiyeli taşıyor ve hastaların ve doktorların hastalığı yenme şansını arttırıyor." dedi.

Aynı araştırma ekibi, hızlı yayılan melanom ile bağlantılı NT5E adlı başka bir potansiyel biyo-gösterge tespit etti.

Araştırmacılar, bunun başta beyin, akciğer ve diğer organlara yayılmış kanserler olmak üzere melanoma karşı yeni tedavi geliştirmede önemli olabileceğini vurguluyor.

http://caferider.com.tr/cilt-kanserinde-kan-tahlili-umudu_h10573.html