03-11-2013 tarihinde eklendi
Füze çemberinde bir Ortadoğu
ABD bölgeyi askeri hem de politik kendisine bağımlı kılmak istiyor

 Romanya’da Amerikan hava savunma sistemi tesislerinin yapımına başlandı. 2015-te bu ülkede önleme roketlerinden oluşan batarya hizmete girecek. Bu füzeler- .Türkiye’deki Amerika hava savunma sistemleri ve Akdenizdeki Amerikan savaş gemileriyle birlikte Ortadoğu’nun kuzeyindeki yarım daireyi oluşturacak.


 Rus yorumcuYevgeniy Yermolayev, bu yarım dairenin zamanla Ortadoğunun çevresindeki bir çembere dönüştürülebileceğini kaydederek şunları söyledi:

Amerikan savunma Bakanlığı “ Lokhid-Martin “ şirketiyle, Birleşik Arap Emirliklerine sevkedilecek iki füzesavar füze kompleksini üretimine ilişkin kontratı imzaladı .. Şirket, füzeler ve rampalarından başka bu komplekslerin radarlarını da Birleşik Arap Emirliklerine sevkedecek. Füze komplekslerinin 2016 haziranının sonlarına kadar sevkedilmesi bekleniyor. Radarlar sevki daha da sonra gerçekleştirilecek..Füze kompleksleri resmen çEmirlikler ordusunun komuta merkezlerinden kontrol edilecek. Gerçekte ise Amerikan uzmanlarının yardımı olmadan yerli askerler yüksek teknolojilerin ürünü olan bu kompleksleri kullanmayı öğrenemeyecek. Bu komplekslerin, Umman denizindeki Amerikan savaş gemilerinde üslenen füzelerle birlikte Ortadoğunun çevresindeki füze çemberini oluşturacağı tahmin edilebilir.

Ortadoğunun çevresinde çemberin oluşturulmasına ne lüzum var? Amerikalıların iddialarına göre, güya İran’dan gelen füze saldırısı tehlikesine karşı bölgeyi savunmak için hava savunma sisteminin oluşturulmasına ihtiyac var. Bu kanıt saçma görlüyorsa da etkisini yapıyor. Herhalde Amerikalıların milyarlarca dolarlık füze komplekslerini Arap monarşilerine satmalarına hizmet ediyor. Fakat sözü geçen eylemlerin asıl sebebi başkadır. Amerikan cumhurbaşkanı Obama’nın bir zaman önce yaptığı açıklama bunu gösteriyor. Obama, Birleşik Amerika’nın Ortadoğu petrollerine bağımlılığının azalmasına rağmen bölgedeki aktif eylemlerini sürdüreceğini ve gerekirse diğer ülkelerle birlikte askeri müdahaleye girişeceğini belirtti.Bu mantık dikkate alınırsa, füze kompleklerinden oluşan çemberin bölgede durumu kontrol etmek araçı olacağı anlaşılıyor.

Bu huküm ne derecede doğrudur’? Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü görevlisi Viktor Nadeyin-Rayevskiy bu konudaki fikrini açıklayarak şöyle konuştu:

Hava savunma sisteminin oluşturulması,son yıllarda Birleşik Amerika’nın büyük önem verdiği bir sorundur. Bu arada Birleşik Amerika diğer NATO ülkeleri gibi, füze savunma sistemini oluşturma çabaları sonucunda Ortadoğu dahil dünyadaki gerginliğin tırmanışını durdurmak isteyen Rusya’nın sesini dinlemiyor. Savunma sistemi olarak tanıtılan füze sistemi,aslında Birleşika’nın ve bir bütün olarak NATO’nun saldırı gücünü arttırıyor. Çünkü hiç korkmadan saldırı eylemlerinde bulunmalarına imkan verilyor. Çünkü saldırı mağdurlarının misilleme eylemlerinde bulunayacaklarını ya da eylemlerinin kolayca püskürtüleceğini iyi biliyor

Birleşik Amerika’nın Ortadoğu petrollerine bağımlılığı gerçekten azalıyor. Ancak Vaşington’un bu bölgeye ilgisi hiç azalmıyor. Birleşik Amerika’nın başlıca rakibi Çin’in Ortadoğuya ve enerji kaynaklarına ilgi göstermesi bunun sebeplerinden biri.. Çin’le Birleşik Amerika’nın bu bölgereki cepheleşmesi karınlmaz olduğu için,Beyaz Saray bölgenin Amerika’ya askeri ve politik bağımlılığını pekiştirmek için çabalar gösteriyor. Füze çemberi bunun için iyi bir arac olur.

http://caferider.com.tr/fuze-cemberinde-bir-ortadogu_h10564.html