Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal Berlin ve Washington arasında gerginliğe yol açıyor.
Konuyu Brüksel’de düzenlenen liderler zirvesinde AB devlet ve hükümet başkanlarının gündemine taşıyan Almanya dinleme skandalı nedeniyle şimdi de Birleşmiş Milletler nezdinde adım atmaya hazırlanıyor.
Mahremiyetin korunması
BM'ye sunmak üzere Almanya’nın Brezilya ile birlikte internette kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir karar tasarısı hazırlığı içinde olduğu bildirildi. Hazırlanın metinde, mahremiyetin ve temel insan haklarının korunması gerektiğine vurgu yapıldığı ifade ediliyor.
Almanya ve Brezilya’nın karar tasarına ilişkin BM üyeleri ile görüşmelere başladığı ve önümüzdeki günlere metne son şeklinin verileceği belirtildi.
Alman hükümet kaynakları, hazırlanan karar tasarısının Başbakan Merkel'in cep telefonunun dinlenmesine karşı bir atak olmadığını belirtirken, BM'deki diplomatik çevreler ise bunun Amerikan istihbarat servislerinin dinleme faaliyetlerine bir tepki olduğu kanısında.
ABD sorumluluğu üstlendi
Öte yandan ABD, dinleme skandalı nedeniyle kriz yaşadığı ortaklarını sakinleştirmeye çalışıyor. Ortaklarıyla yaşadığı gerginliğin sorumluluğunu üstlendiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jennifer Psaki, ortaklarından ve dostlarından eleştiriler aldıklarını belirtti.
Ancak Psaki, eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği belgelerin Suriye, İran ya da serbest ticaret bölgesine ilişkin ABD ve AB arasında yürütülen müzakereleri engellemesine iziverilmemesi gerektiğini söyledi. Bakanlık sözcüsü, böyle bir durumun büyük bir hata olacağını kaydetti.