18-09-2013 tarihinde eklendi
Batı'nın Suriye’yi vurma bahanesi devam edecek


  Hafta ortasına doğru Suriye durumu ile ilgili asıl tartışmaların yapıldığı yer BM Güvenlik Konseyi oldu. ABD, Fransa ve İngiltere  Rusya ile ABD arasında varılan anlaşmaya aykırı davranarak yine BMGK’nın Suriye’nin vurulmasına izin veren kararı çıkarmasını sağlamaya çalışıyor. Washington, Paris ve Londra artık ilgili karar taslağını hazırladı. Sözü geçen karar taslağı Şam’ın Rusya ile ABD arasında varılan Suriye kimyasal silahlarının uluslararası denetime teslim edilmesine ilişkin anlaşmanın bir maddesini bile yerine getirmemesi halinde Şam’a karşı askeri güç kullanımını öngörmektedir. Bu karar taslağının BM GK’ne hafta sonuna kadar sunulması planlanıyor.

Batı’lı müttefiklerin BM uzmanlarının 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında kimyasal silahın kullanılmasına ilişkin son raporunun sonuçlarını çarpıtma çabaları o kadar belli oldu ki Moskova Suriye konusunda bir dizi olağanüstü sert açıklamada bulundu.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, kimyasal silah kullanılmasına ilişkin sorumluluğu kanıt olmadan Suriye yönetimine yıkılma ve böylece muhalefeti sorumluluktan kurtarma çabalarına karşı olduklarını ifade etti.

Suriye’nin başkentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Batı ülkelerinin gösterdiği tavrı tek taraflı ve önyargılı olarak yorumladı. Sözlerine göre, Suriye yönetimi Moskova’ya Şam yakınlarında meydana gelen kimyasal saldırılarla ilgili materyalleri teslim etti. Ryabkov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘Suriye tarafı bu materyalleri saldırıyı militanların gerçekleştirdiğine yönelik deliller olarak değerlendiriyor” dedi.

New York’ta Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vitaliy Çurkin, BM uzmanlar grubunun Suriye’ye dönüp bu yılın Mart ayında Haleb’te ve 23,24 ve 25 Ağustos tarihlerinde Şam yakınlarında meydana gelen kimyasal silah kullanımı olaylarını araştırması talebinde bulundu.

Bazı Rus uzmanları, Suriye kimyasal silahları konusunun BMGK’de tartışılması arkasında ABD, Paris ve Londra’nın Suriye’yi vurma planına dönme çabalarının bulunduğunu düşünüyorlar.
Stratejik Değerlendirmeler ve Analiz Enstitüsü analisti Sergey Demidenko Rusya’nın Sesi’ne verdiği demeçte bu görüşü ifade etti:. ‘Aslında Batı Suriye’deki çatışmalara silahlı şekilde müdahale etmek istemiyor, ama Suriye krizinin mümkün olduğunca uzun zaman sürmesine çok ilgi duyuyor. Çünkü böylece Batı Avrupa’da İslami köktendincilik sorununu kısmen çözmüş oluyor. Avrupa’lı İslamcılar şimdi Suriye’ye savaşmaya geliyor ve orada hayatını kaybediyorlar. Ve, ikincisi, muhalif militanların kimyasallar dahilinde Libya’daki depolardan çaldıkları silahlar Suriye’de Beşar Esad’ın ordusu tarafından hemen hemen endüstriyel ölçekte imha ediliyor. Bu, genel olarak Batı için terörizm tehdidini azaltıyor’.

ABD Başkanı Barack Obama’nın İspanyol dilinde yayın yapan Amerikan Telemundo kanalına verdiği son röportaj Rus uzmanının Batı’nın savaşı uzatma isteğine ilişkin tahminini doğruluyor. Obama, Suriye kimyasal
silahlarının imha edilmesi ile ilgili anlaşmanın nihai sonucunun Suriye’de iktidar değişimi olması gerektiğini açıkladı. Öbür taraftan Cumhurbaşkanı Beşar Esad, bu konuda karar verme yetkisine ülke dışından desteklenen muhalefet ve Washington değil, sadece Suriye halkının sahip olduğunu defalarca belirtmiştir.

http://caferider.com.tr/-bati-nin-suriyeyi-vurma--bahanesi-devam-edecek_h10227.html