Uluslararası Af Örgütü yeni raporunda, uzun bir süredir, işkence ve etnik ayrım içinde olan Myanmar’daki Rohingyalı Müslümanların durumunun, Uluslararası Af Örgütünün tabiriyle, insanlık dışı bir ayrımcılık olduğunu açıkladı.
Uluslararası Af Örgütünün bu raporu, iki yıl boyunca toplanan kanıtlar ve yapılan röportajlarla, Myanmar’daki Rohingyalı Müslümanların yaşam şartlarını ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır. Öyle ki, bu raporda, Rohingyalı azınlık grubun, hükümetin desteklediği kötü bir rejimin altında ayrımcılığa uğradığı ve ırkçılığa maruz kaldığı belirtiliyor.
Ağustos ayından şimdiye kadar, 620 binden fazla Rohingyalı Müslüman, Myanmar ordusunun “temizleme operasyonları” adı altında uyguladığı şiddet ve baskıların ardından Myanmar’ın Rakhine eyaletinden Bangladeş’e kaçtı. Birleşmiş Milletler ve diğer Uluslararası kuruluşların ifadesine göre, Myanmar ordusunun eylemleri bir nevi “etnik bir temizlikti” ve bu girişim, Rohingyalıları evlerini terk etmeye zorlamak için evlerin ateşe verilmesi, şiddet ve baskı eylemleri yoluyla gerçekleşti.
Daha önce de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guether, “dünya toplumu Rohingyalı azınlıklara karşı yapılan şiddetin durdurulmasını ve onların evlerine geri dönmesine izin verilmesini tam anlamıyla gerekli bir öncelik olarak görmektedir’ dedi.
Rohingyalı sığınmacı ve mülteciler şimdi Bangladeş sınır şeridindeki sığınma kamplarındadır ve Bangladeş hükümet yetkilileri Myanmar’dan Rohingyalı Müslümanların güvenliğini güvence altına almalarını ve onların evlerine dönmesine izin vermelerini istedi.