Oylamanın ardından konuya ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı ve Fransa Büyükelçisi François Delattre, oylamada 11 onay, 2 ret ve 2 çekimser oy kullanıldığını bildirdi. ABD tarafından hazırlanan ve BM Güvenlik Konseyinde oylanan tasarıya Rusya’nın yanı sıra geçici üyelerden Bolivya da olumsuz oy verdi. 11 üye tasarıya destek verirken Çin ve Kazakistan çekimser oy kullandı.
Moskova, Nisan ayında Han Şeyhun’da gerçekleşen ve 80 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kimyasal saldırı başta olmak üzere, Suriye’deki kimyasal saldırılara ilişkin kapsamlı araştırmalar yapılması çağrısını yineledi.
ABD ve müttefikleri Han Şeyhun’da gerçekleşen kimyasal saldırıdan Şam’ı sorumlu tutarken, Suriye hükümeti ise 2014’ten bu yana kimyasal silah bulundurmadıklarının altını çizmişti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM misyonu JIM’in görev süresinin uzatılmasına karşı çıkmadıklarını vurguladı. BM misyonunun görev süresi uzatılmadan önce 26 Ekim’de JIM’in BMGK’ye sunacağı 4 Nisan’da İdlib’e bağlı Han Şeyhun beldesindeki saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin raporu, misyonun nasıl çalıştığını ve kanıtları nasıl topladığını bilmek istediklerini söyleyen Nebenzya, “26 Ekim’de raporun yayınlanmasından sonra JIM’ın görev süresinin uzatılmasını tekrar tartışmaya hazırız” dedi.
“ABD ve ortaklarının tasarıyı bugün oylamaya sunması sadece bir şovdan ibaret ve Rusya’yı küçük düşürmek içindi” şeklinde konuşan Nebenzya, “Bu, Rusya’yı kötü gösterme amacını taşıyan bir girişimdi. Çok iyi yönetilen, planlanan bir tiyatro oyunuydu. Görev süresi 17 Kasım’da sona erecek olan ortak araştırma mekanizmasını uzatmayı tartışmanın kesinlikle bugün hiçbir ihtiyacı yoktu” dedi.
BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. BM misyonu JIM, Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla 2015 yılında oluşturulmuştu. 17 Kasım’da görev süresi dolacak olan JIM, 4 Nisan’da İdlib’e bağlı Han Şeyhun beldesindeki saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin raporunu 26 Ekim’de BMGK’ye sunacak.