Sekiz insani yardım örgütünün ortak açıklamasında, fonlardaki 1,1 milyar dolarlık açığın, Güney Sudan'daki durumun daha da kötüleşmesine yol açabileceği, gelecek ay sonunda ülkede 4,6 milyon kişinin açlık çekmesine neden olabileceği uyarısında bulunuldu.
Yardım kuruluşları, temmuz sonuna kadar fonlardaki açıkla ilgili önlem alınması çağrısı yaparken, Oxfam'ın Güney Sudan yöneticisi Zlatko Gegic, "Hükümetler, acil fon taahhüdüyle fark yaratabilirler. Ailelerin yardıma ihtiyacı var" diye konuştu.
CARE'in Güney Sudan'daki temsilcisi Aimee Ansari de özellikle ücra bölgelerde yaşayanların yardıma muhtaç olduğunu belirterek "İhtiyaçlar artarken, fonlar azalıyor" ifadesini kullandı.
Güney Sudan'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarına dikkati çeken CAFOD Trocaire'in Güney Sudan yöneticisi Jane Andanje, bu olayların sivilleri yardıma erişebilecekleri bölgelerden uzaklaştırdığını, aynı zamanda yardım malzemelerinin yağmalandığını söyledi.
Ülkedeki insani yardım kuruluşları halihazırda cibinlik, sebze tohumu, balık avlama malzemeleri, su arıtma tabletleri ve çocuklar için besleyici bisküvilerden oluşan taşınabilir "hayatta kalma çantası" hazırlıyor.
Açlık tehdidiyle karşı karşıya olan Güney Sudanlılar için bu çantalar, yakında başlayacak kuraklık sezonunun ilk haftalarında ulaşabilecekleri tek insani yardım anlamına geliyor.
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) temsilcisi Jonathan Veitch, Güney Sudan'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarından kaçanların büyük bölümünü, içme suyu ve gıda gibi temel ihtiyaçlar olmaksızın hayatta kalmaları mümkün olmayacak çocukların oluşturduğuna dikkati çekti.
Yardım kuruluşları, Güney Sudan'da insani krizi hafifletecek tek şeyin barışın tesis edilmesi olduğunu da vurguladı.
Ortak açıklamaya imza atan yardım kuruluşları şöyle sıralanıyor: CARE, Uluslararası Kurtarma Komitesi, Oxfam, Mercy Teşkilatı, Danimarka Mülteci Konseyi, Norveç Mülteci Konseyi, CAFOD Trocaire ve Christian Aid.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor.
Çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı.